Consumul excesiv de acid folic ar putea reduce imunitatea, crescând riscul de cancer
Importanța aportului de acid folic, în special pentru femeile însărcinate, este cunoscută. Un studiu recent sugerează că excesul acestui supliment poate produce modificări nefavorabile asupra sistemulul imunitar, reducând capacitatea organismului de a lupta împotriva cancerului.
Studiul a fost publicat în Journal of Nutritional Biochemistry, fiind realizat de oameni de șiință din cadrul Centrului de Cercetare în Nutriției Umană și Anti-îmbătrânire de la Universitatea Tufts din Medford.
Folatul este întâlnit în mod natural în numeroase alimente, inclusiv legume verzi, fasole, ouă, cereale sau pește. În plus, multe cereale sunt fortificate cu acid folic, forma sintetică a folatului. Corpul utilizează acid folic zilnic pentru dezvoltarea unor noi celule sănătoase, doza maximă admisă fiind de 1000 µg zilnic.
La baza studiului a stat analiza celulelor Natural Killer (celule NK), o categorie particulară de celule imunologice ce luptă împotriva infecțiilor virale și a cancerului prin identificarea și atacarea celulelor infectate.
Alterarea functiei acestor celule poate crește vulnerabilitatea pentru dezvoltarea unor boli. În special în cazul persoanelor peste 50 de ani, aceste celule sunt extrem de importante deoarece funcțiile sistemului imunitar se reduc odată cu înaintarea în vârstă, favorizând apariția infecțiilor și a cancerului.
Studiul a fost realizat pe două grupuri de șoareci: un grup de control a beneficiat de o doză de acid folic echivalentă cu doza zilnică recomandată pentru oameni și al doilea grup care a beneficiat de acid folic în doză de 20 de ori mai mare decât doza recomandată. Cercetătorii au utilizat doze mai mari deoarece șoarecii au capacitatea de a metaboliza mult mai eficient acidul folic, comparativ cu oamenii.
Rezultatele au aratat ca șoarecii cărora le-a fost administrată o cantitate mai mare de acid folic au prezentat concentrații ridicate de acid folic nemetabolizat în sânge și concentrații mai mari de folat la nivelul splinei, comparativ cu șoarecii din grupul de control. De asemenea, concentrația ridicată de acid folic a fost asociată și cu reducerea activității celulelor NK.
Următorul pas al studiului va fi reprezentat de analiza efectelor concrete produse de excesul de acid folic asupra funcției imunologice, pentru a determina dacă acesta duce la creșterea susceptibilității la infecții și cancer.
Sursa: Medical News Today
Studiul a fost publicat în Journal of Nutritional Biochemistry, fiind realizat de oameni de șiință din cadrul Centrului de Cercetare în Nutriției Umană și Anti-îmbătrânire de la Universitatea Tufts din Medford.
Folatul este întâlnit în mod natural în numeroase alimente, inclusiv legume verzi, fasole, ouă, cereale sau pește. În plus, multe cereale sunt fortificate cu acid folic, forma sintetică a folatului. Corpul utilizează acid folic zilnic pentru dezvoltarea unor noi celule sănătoase, doza maximă admisă fiind de 1000 µg zilnic.
La baza studiului a stat analiza celulelor Natural Killer (celule NK), o categorie particulară de celule imunologice ce luptă împotriva infecțiilor virale și a cancerului prin identificarea și atacarea celulelor infectate.
Alterarea functiei acestor celule poate crește vulnerabilitatea pentru dezvoltarea unor boli. În special în cazul persoanelor peste 50 de ani, aceste celule sunt extrem de importante deoarece funcțiile sistemului imunitar se reduc odată cu înaintarea în vârstă, favorizând apariția infecțiilor și a cancerului.
Studiul a fost realizat pe două grupuri de șoareci: un grup de control a beneficiat de o doză de acid folic echivalentă cu doza zilnică recomandată pentru oameni și al doilea grup care a beneficiat de acid folic în doză de 20 de ori mai mare decât doza recomandată. Cercetătorii au utilizat doze mai mari deoarece șoarecii au capacitatea de a metaboliza mult mai eficient acidul folic, comparativ cu oamenii.
Rezultatele au aratat ca șoarecii cărora le-a fost administrată o cantitate mai mare de acid folic au prezentat concentrații ridicate de acid folic nemetabolizat în sânge și concentrații mai mari de folat la nivelul splinei, comparativ cu șoarecii din grupul de control. De asemenea, concentrația ridicată de acid folic a fost asociată și cu reducerea activității celulelor NK.
Următorul pas al studiului va fi reprezentat de analiza efectelor concrete produse de excesul de acid folic asupra funcției imunologice, pentru a determina dacă acesta duce la creșterea susceptibilității la infecții și cancer.
Sursa: Medical News Today
Publicat la 15-01-2016 | Vizite: 1004 | bibliografie
Alte articole:
- Cum migreaza celulele canceroase in organism?
- Tipurile de cancer cu impactul cel mai mare asupra anilor de viata sanatosi
- Dispozitivul portabil ce poate depista markerii tumorali
- Compusii din ceapa ar putea opri dezvoltarea proliferarii celulare in cancerul ovarian
- Nanoparticulele din aur ar putea fi utilizate in tratamentul cancerului pancreatic
- Un nou tratament impotriva cancerului ovarian
- Alcoolul si cancerul
- Persoanele intolerante la lactoza au un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer
- Metastazarea cancerului in organism ar putea fi incetinita, cred cercetatorii
- Cercetatorii au descoperit o tinta terapeutica promitatoare in cazul glioblastomului
- Extractul de aronia, in combinatie cu chimioterapia, omoara cancerul de pancreas
- De ce apare rezistenta la tamoxifen?
- Hormonoterapia cancerului de prostata ar putea creste riscul de dementa?
- Ritmul circadian si dezvoltarea cancerului
- O posibila explicatie pentru recidiva cancerului mamar