Consumul de soia la pacientele cu cancer mamar
Autor: Costin Oana , publicat la 26-06-2017
Dacă pentru persoanele sănătoase poate fi dificil să decidă ce ar trebui să mănânce pentru a reduce riscul de cancer, pentru pacienții care au deja această maladie este și mai dificil. De altfel, și rezultatele studiilor pot fi uneori contradictorii, cum este, de exemplu, cazul soiei.
Soia este bogată în izoflavonoizi. În testele de laborator, acești compuși bogați în estrogen au încetinit dezvoltarea celulelor canceroase, iar studiile realizate pe femei asiatice cu cancer mamar au indicat o legătură între consumul ridicat de izoflavonoizi și rata de supraviețuire. Pe de altă parte, alte studii au sugerat că acești compuși pot scădea eficiența unor terapii pentru tratamentul cancerului, din cauza efectelor estrogenului.
Cercetătorii de la Școala de Nutriție Friedman au realizat un studiu recent ale cărui rezultate sugerează că aportul de izoflavonoizi poate fi benefic în cazul pacientelor cu cancer de sân.
La cercetare au participat 6000 de femei din America de Nord care prezentau cancer mamar. Acestea au oferit informații despre consumul de soia, respectiv izoflavonoide, iar autorii au analizat acest aport în raport cu evoluția bolii.
S-a observat că femeile cu un consum ridicat de izoflavonoizi prezentau o scădere cu 21% a riscului de deces, comparativ cu cele care aveau consumul cel mai mic. Scăderea riscului a fost observată la pacientele ale căror tumori nu prezentau receptori hormonali (aproximativ o treime din cazurile de cancer mamar) și pacientele care nu primiseră un tratament hormonal pentru cancer.
Autorii consideră că, cel puțin pentru femeile din cele două categorii, consumul de soia ar putea fi benefic. La celelalte participante, consumul de soia nu a fost asociat cu creșterea mortalității, ceea ce ar putea sugera că soia nu a interferat cu tratamentul.
Cercetătorii adaugă faptul că potențialele efecte pozitive ale consumului de soia nu trebuie considerate decât în contextul unei alimentații echilibrate și sănătoase, nu izolat.
Sursa: Medical Xpress
Soia este bogată în izoflavonoizi. În testele de laborator, acești compuși bogați în estrogen au încetinit dezvoltarea celulelor canceroase, iar studiile realizate pe femei asiatice cu cancer mamar au indicat o legătură între consumul ridicat de izoflavonoizi și rata de supraviețuire. Pe de altă parte, alte studii au sugerat că acești compuși pot scădea eficiența unor terapii pentru tratamentul cancerului, din cauza efectelor estrogenului.
Cercetătorii de la Școala de Nutriție Friedman au realizat un studiu recent ale cărui rezultate sugerează că aportul de izoflavonoizi poate fi benefic în cazul pacientelor cu cancer de sân.
La cercetare au participat 6000 de femei din America de Nord care prezentau cancer mamar. Acestea au oferit informații despre consumul de soia, respectiv izoflavonoide, iar autorii au analizat acest aport în raport cu evoluția bolii.
S-a observat că femeile cu un consum ridicat de izoflavonoizi prezentau o scădere cu 21% a riscului de deces, comparativ cu cele care aveau consumul cel mai mic. Scăderea riscului a fost observată la pacientele ale căror tumori nu prezentau receptori hormonali (aproximativ o treime din cazurile de cancer mamar) și pacientele care nu primiseră un tratament hormonal pentru cancer.
Autorii consideră că, cel puțin pentru femeile din cele două categorii, consumul de soia ar putea fi benefic. La celelalte participante, consumul de soia nu a fost asociat cu creșterea mortalității, ceea ce ar putea sugera că soia nu a interferat cu tratamentul.
Cercetătorii adaugă faptul că potențialele efecte pozitive ale consumului de soia nu trebuie considerate decât în contextul unei alimentații echilibrate și sănătoase, nu izolat.
Sursa: Medical Xpress
Publicat la 26-06-2017 | Vizite: 1148 | bibliografie
Alte articole:
- Cum migreaza celulele canceroase in organism?
- Tipurile de cancer cu impactul cel mai mare asupra anilor de viata sanatosi
- Dispozitivul portabil ce poate depista markerii tumorali
- Compusii din ceapa ar putea opri dezvoltarea proliferarii celulare in cancerul ovarian
- Nanoparticulele din aur ar putea fi utilizate in tratamentul cancerului pancreatic
- Un nou tratament impotriva cancerului ovarian
- Alcoolul si cancerul
- Persoanele intolerante la lactoza au un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer
- Metastazarea cancerului in organism ar putea fi incetinita, cred cercetatorii
- Cercetatorii au descoperit o tinta terapeutica promitatoare in cazul glioblastomului
- Extractul de aronia, in combinatie cu chimioterapia, omoara cancerul de pancreas
- De ce apare rezistenta la tamoxifen?
- Hormonoterapia cancerului de prostata ar putea creste riscul de dementa?
- Ritmul circadian si dezvoltarea cancerului
- O posibila explicatie pentru recidiva cancerului mamar