Consumul de soia la pacientele cu cancer mamar

Autor: Costin Oana , publicat la 26-06-2017

Consumul de soia la pacientele cu cancer mamar
Dacă pentru persoanele sănătoase poate fi dificil să decidă ce ar trebui să mănânce pentru a reduce riscul de cancer, pentru pacienții care au deja această maladie este și mai dificil. De altfel, și rezultatele studiilor pot fi uneori contradictorii, cum este, de exemplu, cazul soiei.

Soia este bogată în izoflavonoizi. În testele de laborator, acești compuși bogați în estrogen au încetinit dezvoltarea celulelor canceroase, iar studiile realizate pe femei asiatice cu cancer mamar au indicat o legătură între consumul ridicat de izoflavonoizi și rata de supraviețuire. Pe de altă parte, alte studii au sugerat că acești compuși pot scădea eficiența unor terapii pentru tratamentul cancerului, din cauza efectelor estrogenului.

Cercetătorii de la Școala de Nutriție Friedman au realizat un studiu recent ale cărui rezultate sugerează că aportul de izoflavonoizi poate fi benefic în cazul pacientelor cu cancer de sân.

La cercetare au participat 6000 de femei din America de Nord care prezentau cancer mamar. Acestea au oferit informații despre consumul de soia, respectiv izoflavonoide, iar autorii au analizat acest aport în raport cu evoluția bolii.

S-a observat că femeile cu un consum ridicat de izoflavonoizi prezentau o scădere cu 21% a riscului de deces, comparativ cu cele care aveau consumul cel mai mic. Scăderea riscului a fost observată la pacientele ale căror tumori nu prezentau receptori hormonali (aproximativ o treime din cazurile de cancer mamar) și pacientele care nu primiseră un tratament hormonal pentru cancer.

Autorii consideră că, cel puțin pentru femeile din cele două categorii, consumul de soia ar putea fi benefic. La celelalte participante, consumul de soia nu a fost asociat cu creșterea mortalității, ceea ce ar putea sugera că soia nu a interferat cu tratamentul.

Cercetătorii adaugă faptul că potențialele efecte pozitive ale consumului de soia nu trebuie considerate decât în contextul unei alimentații echilibrate și sănătoase, nu izolat.

Sursa: Medical Xpress

Publicat la 26-06-2017 | Vizite: 1148 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp