Consumul de carne afumată sau la grătar asociat cu riscul de deces după cancerul de sân

Autor: Costin Oana , publicat la 12-01-2017

Consumul de carne afumată sau la grătar asociat cu riscul de deces după cancerul de sân
Dacă până acum mai multe studii au asociat consumul ridicat de carne preparată la grătar sau afumată cu riscul apariției cancerului (printre care și cel de sân), o nouă cercetare sugerează că acest consum ar fi implicat în decesele femeilor care supraviețuiesc acestui tip de cancer.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la University of North Carolina - Chapel Hill și sugerează o scurtare a speranței de viață a supraviețuitoarelor cancerului de sân în cazul în care consumă excesiv aceste tipuri de carne, fiind prima cercetare care investighează această relație.

Cercetarea a constat în intervievarea a 1508 femei care au primit diagnosticul de cancer mamar în perioada 1996-1997. Participantele au fost întrebate despre obiceiurile de a consuma carne preparată termic (la grătar ori afumată) în fiecare decadă a vieții, apoi în următorii 5 ani după diagnostic.

După aproximativ 17 ani de monitorizare, aproximativ 597 de participante au decedat, 39.5% dintre decese fiind asociate cu cancerul mamar.

S-a observat că per total, femeile care au declarat un consum mai mare de carne la grătar sau afumată prezentau un risc cu 23% mai mare de deces. Totodată, cele care consumat în exces carne de porc, de vită sau de miel aveau un risc mai mare cu 17% de deces din cauze generale și cu 23% mai mare de deces cauzat de cancerul de sân, comparativ cu perticipantele cu un consum redus al acestor tipuri de carne.

Consumul de carne la grătar sau afumată pe parcursul vieții nu a fost asociat cu mortalitatea, nici consumul anual al acestora înainte de diagnosticarea cancerului. În schimb, concluzia studiului este că dacă acest consum ridicat are loc după cancerul de sân, poate crește riscul de deces.

Studiul a fost publicat în Journal of the National Cancer Institute.

Sursa: Medical News Today

Publicat la 12-01-2017 | Vizite: 952 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp