Consumul de carne afumată sau la grătar asociat cu riscul de deces după cancerul de sân
Autor: Costin Oana , publicat la 12-01-2017
Dacă până acum mai multe studii au asociat consumul ridicat de carne preparată la grătar sau afumată cu riscul apariției cancerului (printre care și cel de sân), o nouă cercetare sugerează că acest consum ar fi implicat în decesele femeilor care supraviețuiesc acestui tip de cancer.
Studiul a fost realizat de cercetătorii de la University of North Carolina - Chapel Hill și sugerează o scurtare a speranței de viață a supraviețuitoarelor cancerului de sân în cazul în care consumă excesiv aceste tipuri de carne, fiind prima cercetare care investighează această relație.
Cercetarea a constat în intervievarea a 1508 femei care au primit diagnosticul de cancer mamar în perioada 1996-1997. Participantele au fost întrebate despre obiceiurile de a consuma carne preparată termic (la grătar ori afumată) în fiecare decadă a vieții, apoi în următorii 5 ani după diagnostic.
După aproximativ 17 ani de monitorizare, aproximativ 597 de participante au decedat, 39.5% dintre decese fiind asociate cu cancerul mamar.
S-a observat că per total, femeile care au declarat un consum mai mare de carne la grătar sau afumată prezentau un risc cu 23% mai mare de deces. Totodată, cele care consumat în exces carne de porc, de vită sau de miel aveau un risc mai mare cu 17% de deces din cauze generale și cu 23% mai mare de deces cauzat de cancerul de sân, comparativ cu perticipantele cu un consum redus al acestor tipuri de carne.
Consumul de carne la grătar sau afumată pe parcursul vieții nu a fost asociat cu mortalitatea, nici consumul anual al acestora înainte de diagnosticarea cancerului. În schimb, concluzia studiului este că dacă acest consum ridicat are loc după cancerul de sân, poate crește riscul de deces.
Studiul a fost publicat în Journal of the National Cancer Institute.
Sursa: Medical News Today
Studiul a fost realizat de cercetătorii de la University of North Carolina - Chapel Hill și sugerează o scurtare a speranței de viață a supraviețuitoarelor cancerului de sân în cazul în care consumă excesiv aceste tipuri de carne, fiind prima cercetare care investighează această relație.
Cercetarea a constat în intervievarea a 1508 femei care au primit diagnosticul de cancer mamar în perioada 1996-1997. Participantele au fost întrebate despre obiceiurile de a consuma carne preparată termic (la grătar ori afumată) în fiecare decadă a vieții, apoi în următorii 5 ani după diagnostic.
După aproximativ 17 ani de monitorizare, aproximativ 597 de participante au decedat, 39.5% dintre decese fiind asociate cu cancerul mamar.
S-a observat că per total, femeile care au declarat un consum mai mare de carne la grătar sau afumată prezentau un risc cu 23% mai mare de deces. Totodată, cele care consumat în exces carne de porc, de vită sau de miel aveau un risc mai mare cu 17% de deces din cauze generale și cu 23% mai mare de deces cauzat de cancerul de sân, comparativ cu perticipantele cu un consum redus al acestor tipuri de carne.
Consumul de carne la grătar sau afumată pe parcursul vieții nu a fost asociat cu mortalitatea, nici consumul anual al acestora înainte de diagnosticarea cancerului. În schimb, concluzia studiului este că dacă acest consum ridicat are loc după cancerul de sân, poate crește riscul de deces.
Studiul a fost publicat în Journal of the National Cancer Institute.
Sursa: Medical News Today
Publicat la 12-01-2017 | Vizite: 952 | bibliografie
Alte articole:
- Cum migreaza celulele canceroase in organism?
- Tipurile de cancer cu impactul cel mai mare asupra anilor de viata sanatosi
- Dispozitivul portabil ce poate depista markerii tumorali
- Compusii din ceapa ar putea opri dezvoltarea proliferarii celulare in cancerul ovarian
- Nanoparticulele din aur ar putea fi utilizate in tratamentul cancerului pancreatic
- Un nou tratament impotriva cancerului ovarian
- Alcoolul si cancerul
- Persoanele intolerante la lactoza au un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer
- Metastazarea cancerului in organism ar putea fi incetinita, cred cercetatorii
- Cercetatorii au descoperit o tinta terapeutica promitatoare in cazul glioblastomului
- Extractul de aronia, in combinatie cu chimioterapia, omoara cancerul de pancreas
- De ce apare rezistenta la tamoxifen?
- Hormonoterapia cancerului de prostata ar putea creste riscul de dementa?
- Ritmul circadian si dezvoltarea cancerului
- O posibila explicatie pentru recidiva cancerului mamar