Citomegalovirusul crește riscul de leucemie limfocitară acută

Autor: Acasandrei Mihaela , publicat la 16-12-2016

Citomegalovirusul crește riscul de leucemie limfocitară acută
Potrivit unei publicații din jurnalul Blood al Societății Americane de Hematologie, nou-născuții cu infecție congenitală cu citomegalovirus (CMV) ar putea crește riscul de a dezvolta leucemie limfocitară acută.

Citomegalovirusul face parte din familia Herpesvirusurilor și afectează în special nou-născuții. Deși s-a bănuit îndelung rolul patologiilor infecțioase în apariția celei mai frecvente forme de leucemie la copii, acest studiu este primul care asociază leucemia limfocitară acută cu un virus specific.

Un prim pas în realizarea cercetării a constat în identificarea tipurilor de infecție prezente la 127 de copii diagnosticați cu leucemie limfocitară acută, respectiv 38 cu leucemie mieloidă acută. În acest scop au fost verifiți toți virușii cunoscuți. Cercetătorii au detectat în mostrele de măduvă ososasă ale copiilor cu leucemie limfocitară acută fragmente de ADN viral aparținând citomegalovirusului, dar nu și în cazul celor cu leucemie mieloidă (foarte rar).
Apoi s-a utilizat un test de screening ultra-senzitiv pentru a verifica prezența citomegalovirusului în mostrele de sânge provenind de la 268 nou-născuți care au dezvoltat ulterior leucemie limfocitară acută. Afecțiunea apare frecvent la copiii cu vârste între 2 și 6 ani. Probele au fost comparate cu alte 270 mostre de la copii care nu au făcut boala.  

Potrivit rezultatelor studiului, copiii care au dezvoltat leucemie limfocitară acută au cu de 3.71 ori mai multe șanse de a fi infectați cu citomegalovirus la naștere.

Dacă infecția in utero cu citomegalovirus este într-adevăt un factor care inițiază dezvoltarea leucemiei limfocitare acute, atunci controlul transmisiei transplacentare și nu numai al acestui virus constituie o posibilitate de prevenție a patologiei hematologice asociată.”

Infecția cu citomegalovirus este de cele mai multe ori latentă, cauzând foarte puține simptome. Însă, în contextul unei sarcini acesta poate deveni activ și se poate transmite la făt, determinând apariția unor consecințe severe cum sunt defecte congenitale sau pierderea auzului la nou-născuți.

Astfel, prevenirea transmisiei citomegalovirusului de la mamă la făt, posibilă probabil prin intermediul unui vaccin specific, ar putea fi unul dintre obiective, dacă se va confirma relația de cauzalitate între acest virus și leucemia limfocitară acută.

Sursa: Medical Xpress

Publicat la 16-12-2016 | Vizite: 1016 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp