Cinci metode de a reduce riscul de cancer de col uterin

Autor: Mancaș Mălina , publicat la 17-01-2017

Cinci metode de a reduce riscul de cancer de col uterin
Cancerul de col uterin sau cancerul cervical este o afecțiune cu progres lent ce poate avansa fără simptome sesizabile. De cele mai multe ori este cauzat de virusul HPV (Human Papilloma Virus), printre cele mai comune boli cu transmitere sexuală. Cu toate acestea, virusul individual produce rareori cancer cervical, fiind alți factori ce contribuie la dezvoltarea cancerului, și anume:
  • fumatul;
  • alimentația nesănătoasă;
  • imunitatea slăbită;
  • sarcina.
Cercetătorii din cadrul Centrului Medical al Universității Rush oferă o serie de sfaturi și recomandări pentru reducerea riscului de cancer cervical:

1. Efectuarea testelor Papanicolau de rutină

Acestea ajută la detectarea modificărilor celulare de la nivelul cervixului și diagnosticarea sau prevenirea dezvoltării cancerului în acest mod. Se recomandă efectuarea acestor teste cel puțin o dată la 3 ani începând cu vârsta de 21 de ani, iar după vârsta de 30 de ani la fiecare 5 ani, cât timp rezultatele sunt negative.

2. Urmărirea și tratamentul după un test cu rezultate anormale

Dacă în urma analizei frotiului Papanicolau este depistată o anomalie sau o infecție, medicul va prescrie medicația necesară sau efectuarea altor investigații necesare, ce trebuie urmate și efectuate cu strictețe.

3. Vaccinarea împotriva virusului HPV

Există vaccinuri împotriva virusului HPV, virusul ce cauzează majoritatea cazurilor de cancer cervical, precum și cancerul anal la bărbați. Acesta se administrează de obicei în trei rapeluri la distanțe de 6 luni, în funcție de tipul vaccinului recomandat și de vârstă.

4. Folosirea prezervativelor pentru a minimiza riscul transmiterii virusului

Studiile arată că femeile care au mai mulți parteneri sexuali prezintă un risc mai ridicat de a contacta virusul HPV și de a dezvolta cancer cervical. Persoanele active sexual trebuie să se protejeze la fiecare contact sexual, folosind prezervativele, pentru a preveni contactarea bolilor cu transmitere sexuală și pentru reducerea riscului de a dezvolta modificări precanceroase la nivelul cervixului. Cu toate acestea, prezervativele cu conferă protecție 100%, deoarece pot rămâne porțiuni din zona genitală expuse care intră în contact cu pielea celeilalte persoane, vaccinul rămânând cea mai eficientă metodă de prevenire.

5. Renunțarea la fumat

Fumatul dublează riscul de a dezvolta cancer cervical. Studiile arată că tutunul afectează ADN-ul celulelor cervicale și poate contribui la dezvoltarea cancerului cervical în mare măsură.

Sursa: Medical Xpress

Publicat la 17-01-2017 | Vizite: 738 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp