Capsaicina din ardeii iuți ar putea opri dezvoltarea cancerului mamar

Autor: Mancaș Mălina , publicat la 04-01-2017

Capsaicina din ardeii iuți ar putea opri dezvoltarea cancerului mamar
Cercetările efectuate de-a lungul timpului arată că există diverse subtipuri de cancer mamar ce răspund diferit la tratamente. Dintre acestea, cancerul mamar triplu-negativ este o categorie particulară agresivă dificil de tratat. Studiile recente arată însă că o moleculă din ardeii iuți ar putea încetini progresul acestui tip de cancer.

Subtipurile de cancer mamar sunt în funcție de prezența sau absența a trei receptori cunoscuți pentru favorizarea cancerului: estrogen, progesteron și receptorul 2 pentru factorul de creștere epidermal (HER2).

Cancerul de sân testat pozitiv pentru HER2 de obicei răspunde bine la tratament și la anumite medicamente specifice. Există un tip de cancer testat negativ pentru HER2, precum și pentru estrogen și progesteron, ce poartă denumirea de cancer mamar triplu-negativ. Acesta este mai rezistent la tratament, mai dificil de tratat, iar chimioterapia rămâne singura posibilă opțiune.

Cercetotorii din cadrul Universității Ruhr din Bochum, Germania, au testat efectele substanțelor picante asupra culturilor celulare canceroase, mai ales asupra acestui tip agresiv de cancer. Substanța testată a fost capsaicina din ardeii iuți, asupra culturii celulare SUM149PT, un model de cancer mamar triplu-negativ.

Cercetările anterioare au arătat că o serie de canale numite canale cu potențial de receptor tranzient (transient receptor potential - TRP) influențează cursul dezvoltării celulelor canceroase. Aceste canale sunt canale ionice membranoase ce conduc ionii de calciu și de sodiu, fiind influențate de numeroși stimuli, mai ales temperatura și modificările de pH. Astfel de canale TRP joacă un rol important în dezvoltarea anumitor boli. Un astfel de canal TRP este receptorul olfactiv TRPV1. Receptorii olfactivi sunt proteine ce se leagă de moleculele de miros și sunt localizate la nivelul celulelor receptoare olfactive de la nivelul nasului.

Cercetătorii au arătat că receptorul TRPV1 este frecvent întâlnit, mai ales la nivelul nervului cranian V, numit nervul trigemen. Receptorul olfactiv este activat de capsaicină, moleculă picantă, precum și de helional, compus chimic ce conferă mirosul de briză proaspătă a mării.

Capsaicina pare să inducă moartea celulelor canceroase și oprirea dezvoltării lor. În cadrul studiului au fost adăugate capsaicină și helional asupra culturilor celulare de cancer mamar agresiv, timp de câteva ore sau zile, lucru ce a dus la activarea receptorului TRPV1 din culturile de celule. Ca urmare, s-a produs apoptoza majorității celulelor canceroase, iar cele rămase nu au mai prezentat capacitatea de a se deplasa sau de a se dezvolta.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Breast Cancer: Targets and Therapy.

Sursa: Medical News Today

Publicat la 04-01-2017 | Vizite: 845 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp