Boala parodontală, asociată cu cancerul de sân

Autor: Topor Andreea Teodora , publicat la 18-01-2016

Boala parodontală, asociată cu cancerul de sân

Femeile cu afectiuni periodontale, aflate la menopauză, sunt mai predispuse la a dezvolta cancer de sân, conform unui studiu publicat în Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention. Sunt afectate în mod deosebit femeile cu istoric de fumat.

 

Parodontoza este o afecțiune frecventă care are manifestări variate, de la simpla inflamație a gingiilor până la probleme severe ale țesuturilor moi și ale țesutului osos care susține dinții, mergând chiar până la pierderea dinților. Parodontoza a fost asociată atât cu afecțiuni cardiace, accidentul vascular și diabet, cât și cu cancere orale, esofagiene, de la nivelul capului și gâtului, cancerul de pancreas și pulmonar. Studiile anterioare au sugerat că legătura dintre aceste afecțiuni ar putea fi reprezentată de procesul inflamator.

 

Factorii de risc pentru parodontoză includ predispoziția genetică, fumatul, schimbările hormonale la fete și femei, toate acestea ducând la sensibilizarea gingiilor și ulterior la gingivită. Persoanele cu imunodepresie datorată diabetului sau tratamentului pentru cancer sunt de asemenea predispuse la parodontoză. Medicamentele care limitează secreția de salivă ar putea fi, de asemenea, un factor care sensibilizează cavitatea bucală la infecții.

 

Spălarea pe dinți regulată, utilizarea aței dentare și curățarea cavității bucale de către un dentist pot ajuta la prevenție.

 

Cercetătorii implicați în acest studiu au monitorizat 73 737 femei post-menopauză care au fost înscrise în Women’s Health Initiative Observational Study. Nici una dintre femeile incluse în studiu nu au avut în trecut cancer de sân, dar 26, 1 % dintre ele sufereau de parodontoză.

 

Parodontoza crește riscul de cancer de sân cu 14%. Studiile anterioare au demonstrat că fumatul are un impact major asupra evoluției bolii periodontale, motiv pentru care cercetătorii au luat în calcul și statutul de fumător. După un timp mediu de urmarire de 6, 7 ani, 2 124 de femei au fost diagnosticate cu cancer de sân. Cercetătorii au descoperit că, dintre toate femeile evaluate, riscul de cancer de sân a fost cu 14% mai mare la cele cu parodontoză.

Dintre femeile care au renunțat la fumat în ultimii 20 de ani, cele cu parodontoza au avut un risc de cancer de sân cu 36% mai mare. Fumătoarele din cadrul studiului au avut un risc de cancer de sân cu 32% mai mare atunci când asociau parodontoza, dar această asociere nu a fost semnificativă din punct de vedere statistic.

 

Femeile care nu au fumat niciodată au avut un risc cu 6% mai mare de a dezvolta cancer de sân și cele care au renunțat la fumat cu mai mult de 20 de ani în urmă au avut un risc cu 8% mai mare dacă asociau parodontoza. Este cunoscut faptul că există diferențe între bacteriile care se găsesc la nivelul cavității bucale a fumătorilor, a celor care au renunțat recent la fumat și a nefumătorilor.

 

O posibilă explicație a legăturii dintre parodontoza și cancerul de sân ar putea fi intrarea bacteriilor în fluxul sangvin, facilitată de parodontoză, determinând afectarea țesutului glandelor mamare. Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina legătura cauzală. 

În plus, deoarece studiul s-a axat pe femei care erau deja înscrise într-un studiu național de lungă durată, acestea au fost mai predispuse, față de populația generală, la a beneficia de servicii medicale dentare regulate și la a-și urmări starea de sănătate.

Sursa: Medical News Today

Publicat la 18-01-2016 | Vizite: 966 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp