Anumite tipuri de nuci ar putea scădea riscul recidivei cancerului colorectal
Autor: Costin Oana , publicat la 18-05-2017
Un studiu observațional la care au participat 826 de pacienți cărora li se administrase tratament pentru cancerul de colon în stadiul III, respectiv intervenție chirurgicală și chimioterapie, a arătat că un consum de nuci, migdale, nuci pecan, alune și caju poate reduce semnificativ rata recidivei acestui tip de cancer.
Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători de la Institutul pentru Cancer Dana Farber, care au dorit să vadă în ce măsură consumul de nuci, demonstrat a fi benefic pentru sănătatea inimii și în cazul diabetului, ar putea avea efecte pozitive și în cazul cancerului colorectal.
În cazul în care cancerul nu s-a răspândit în alte zone sau la alte organe, acești pacienți au în general șanse de 70% de a supraviețui trei ani după tratament.
În cadrul studiului, aproximativ 19% dintre persoane au consumat săptămânal cel puțin 57 grame din tipurile de nuci enumerate mai sus. La aceștia s-a observat o reducere cu 42% a riscului de recurență a bolii și cu 57% a riscului de deces, în comparație cu persoanele care nu au consumat deloc nuci.
Dintre tipurile de nuci, s-a observat că arahidele și untul de arahide, cele mai consumate de către americani, nu au fost asociate cu o reducere a recidivei cancerului de colon.
Autorii atrag atenția că acest studiu este observațional, ceea ce înseamnă că nu se pot trage concluzii privind relația de cauză-efect între consumul de nuci și reducerea riscului de recidivă a cancerului colorectal. Însă rezultatele încurajează totuși persoanele care s-au vindecat de cancer să adopte o alimentație sănătoasă, în care să includă nucile, pentru că acestea este posibil să scadă riscul unei recurențe a bolii.
Sursa: Medical Xpress
Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători de la Institutul pentru Cancer Dana Farber, care au dorit să vadă în ce măsură consumul de nuci, demonstrat a fi benefic pentru sănătatea inimii și în cazul diabetului, ar putea avea efecte pozitive și în cazul cancerului colorectal.
În cazul în care cancerul nu s-a răspândit în alte zone sau la alte organe, acești pacienți au în general șanse de 70% de a supraviețui trei ani după tratament.
În cadrul studiului, aproximativ 19% dintre persoane au consumat săptămânal cel puțin 57 grame din tipurile de nuci enumerate mai sus. La aceștia s-a observat o reducere cu 42% a riscului de recurență a bolii și cu 57% a riscului de deces, în comparație cu persoanele care nu au consumat deloc nuci.
Dintre tipurile de nuci, s-a observat că arahidele și untul de arahide, cele mai consumate de către americani, nu au fost asociate cu o reducere a recidivei cancerului de colon.
Autorii atrag atenția că acest studiu este observațional, ceea ce înseamnă că nu se pot trage concluzii privind relația de cauză-efect între consumul de nuci și reducerea riscului de recidivă a cancerului colorectal. Însă rezultatele încurajează totuși persoanele care s-au vindecat de cancer să adopte o alimentație sănătoasă, în care să includă nucile, pentru că acestea este posibil să scadă riscul unei recurențe a bolii.
Sursa: Medical Xpress
Publicat la 18-05-2017 | Vizite: 755 | bibliografie
Alte articole:
- Cum migreaza celulele canceroase in organism?
- Tipurile de cancer cu impactul cel mai mare asupra anilor de viata sanatosi
- Dispozitivul portabil ce poate depista markerii tumorali
- Compusii din ceapa ar putea opri dezvoltarea proliferarii celulare in cancerul ovarian
- Nanoparticulele din aur ar putea fi utilizate in tratamentul cancerului pancreatic
- Un nou tratament impotriva cancerului ovarian
- Alcoolul si cancerul
- Persoanele intolerante la lactoza au un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer
- Metastazarea cancerului in organism ar putea fi incetinita, cred cercetatorii
- Cercetatorii au descoperit o tinta terapeutica promitatoare in cazul glioblastomului
- Extractul de aronia, in combinatie cu chimioterapia, omoara cancerul de pancreas
- De ce apare rezistenta la tamoxifen?
- Hormonoterapia cancerului de prostata ar putea creste riscul de dementa?
- Ritmul circadian si dezvoltarea cancerului
- O posibila explicatie pentru recidiva cancerului mamar