Alimentația bogată în grăsimi poate crește riscul de apariție a cancerului de colon

Autor: Acasandrei Mihaela , publicat la 08-03-2016

Alimentația bogată în grăsimi poate crește riscul de apariție a cancerului de colon

Un studiu publicat recent în jurnalul Nature descrie posibilele mecanisme prin care dietele bogate în grăsimi pot influența apariția cancerului e colon. Această cercetare sprijină descoperirile anterioare care susțin faptul că obezitatea și alimentația bogată în calorii și grăsimi sunt factori de risc majori pentru toate tipurile de cancer.

Studiul a investigat efectele dietei concentrate în grăsimi asupra celulelor stem de la nivel intestinal și riscul de inițiere a proceselor tumorale. Cercetarea s-a efectuat pe modele animale. Cobaii care au primit o dietă care conținea în proporție de 60% grăsimi, timp de 9-14 luni, au prezentat un câștig ponderal de 30-50% și au dezvoltat un număr mai mare de tumori intestinale, comparativ cu grupul de control care a primit o dietă echilibrată în principii nutritive.

Dieta bogată în grăsimi este considerată responsabilă pentru o serie de modificări de la nivelul intestinului, cu un potențial crescut de malignizare. S-a observat intensificarea proceselor proliferative, cu prețul unei diferențieri celulare defectuoase (displazia epiteliului intestinal). De asemenea, stimularea PPAR-delta (peroxizome proliferator-activated receptor delta) ca răspuns la ingestia excesivă de lipide permite unui subset de celule progenitoare (celule stem non-intestinale) să inițieze creșterea adenomatoasă.

Studiul a mai remarcat faptul că o dietă bogată în grăsimi poate crește incidența leziunilor displazice de la nivel intestinal, a adenoamelor și carcinoamelor intestinale. Acest fapt reflectă potențialul celulelor stem intestinale de a achiziționa mutații oncogenetice sub influența acestui tip de alimentație.

Această analiză evidențiază faptul că o dietă bogată în grăsimi poate altera atât funcțiile celulelor stem intestinale și a celulelor progenitoare, dar și capacitatea acestora de a iniția procesele tumorale.

Publicat la 08-03-2016 | Vizite: 762 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp