9 lucruri de știut despre alcool și cancer

Autor: Acasandrei Mihaela , publicat la 02-12-2016

9 lucruri de știut despre alcool și cancer
De-a lungul timpului au fost vehiculate numeroase mituri cu privire la consumul de alcool, legătura dintre acest obicei și cancer devenind tot mai plauzibilă, fapt care a condus la diverse recomandări de limitare a aportului în încercarea de a reducere riscul de boli asociate alcoolului.

1. Care este legătura dintre alcool și cancer
În ciuda eforturilor pentru creșterea conștientizării se pare că doar 1 din 10 persoane cunoaște faptul că alcoolul este implicat în apariția patologiei canceroase. Pentru a fi mai specifici, consumul cronic de alcool crește riscul de a dezvolta 7 tipuri de cancer, inclusiv cancer de sân, de colon și rect,respectiv cavitate bucală, laringe, esofag și ficat. Se estimează că reducerea consumului de alcool ar putea preveni circa 12,800 cazuri de cancer anual în Marea Britanie.

2. Unele tipuri de alcool sunt sigure pentru consum
Nu se pune problema unui tip de băutură alcoolică mai nocivă sau benefică pentru sănătate. Alcoolul per se este cel care induce leziunile canceroase la nivelul organismului indiferent de proveniența sa din vin, bere sau băuturi spirtoase de exemplu. Astfel se vorbesște despre reducerea cantității de alcool și a frecvenței consumului pentru reducerea riscului de cancer.

3. Alcoolul este benefic pentru sănătatea inimii?

Deși există multiple studii care atestă că un aport moderat de alcool ar putea avea efecte pozitive în ceea ce privește sănătatea cardiovasculară, o analiză realizată de UK Chief Medical Officers (2016) a arătat că astfel de beneficii potențale ale alcoolului pot fi prezente doar la un grup restrâns din populația generală. De aceea, ghidurile oficiale au făcut clar faptul că aportul de alcool pentru îmbunătățirea sănătății sau reducerii riscului de boală nu este recomandat sub nicio formă.

4. Care sunt beneficiile abstinenței timp de o lună?Pe lângă beneficiile financiare și nutriționale (reducerea consumului de calorii provenite din bauturi alcoolice) ale abstinenței de la alcool, trebuie luată în considerare și reducerea riscului de cancer și ale bolilor asociate cu acest comportament demonstrat a fi nociv pentru sănătate.  

5. Cum poate „cauza” alcoolul cancer?
Deși mecanisemele prin care consumul cronic de alcool contribuie la apariția cancerului, au fost propuse 3 ipoteze principale:

  • Formarea acetaldehidei. În urma metabolizării etanolului în prezența alcool dehidrogenazei rezultă acetaldehida, un compus cu potențial toxic la nivelul organismului și ADN-ului uman.
  • Dezechilibrul hormonal. Prezența alcoolului în organism poate afecta concentrațiile anumitor hormoni, cum este de exemplu estrogenul. Acest lucru poate explica de ce cancerul mamar este mult mai frecvent în rândul femeilor care consumă alcool.
  • Absorbția alcoolului. Absorbția etanolului la nivelul mucoaselor comune aeriene și digestive favorizează pasajul substanțelor chimice în organism, prezente de exemplu în fumul de țigară sau unele alimente. Acesta poate fi motivul pentru care persoanele fumătoare care consumă alool au un risc superior de a dezvolta cancer.

6. Consumul ocazional, dar în cantități mari (binge drinking) este dăunător?Consumul ocazional, social, excesiv de alcool, ar putea să inducă pe termen scurt disconfort și poate crește riscul de accidente, însă în privința riscului de cancer lucrurile sunt neclare. Unele voci susțin faptul că aportul în exces de băuturi alcoolice poate fi nociv pentru sănătate indiferent de circumstanțe, îndemnând la moderație.

7. Care sunt recomandările oficiale pentru consumul de alcool?În Marea Britanie, potrivit recomandărilor publicate în acest an, consumul maxim de alcool permis atât la femei cât și la bărbați este estimat la cel mult 14 unități de etanol pe săptămână, cu precizarea că aportul sub aceste limite ar putea reduce riscul de apariție al cancerului, dar și al altor patologii cronice asociate.

8. Cât înseamnă o unitate de alcool?Atenție! O unitate de alcool nu este echivalentul unei porții de alcool. 1 unitate de alcool înseamnă 10 ml de alcool pur 100%.
Astfel, o porție înseamnă:
  • 1 pahar de 175 ml vin 13% alcool sau 2.5 unități de alcool pur;
  • 1 bere de 500 ml bere 5% alcool sau 2.5 unități de alcool pur;
  • 1 măsură (25 ml) de băutură spirtoasă 40% alcool sau 1 unitate de alcool pur.

9. Cum poți reduce consumul de alcool?Reducerea ingestiei de alcool reprezintă o provocare având în vedere contextul social în care acesta este frecvent consumat. Soluții însă există:

  • Nu cumpăra sau comanda cantități mari de băuturi alcoolice! Limitarea accesului va încuraja reflectarea asupra dorinței reale și a consecințelor consumului de băuturi alcoolice.
  • Micșorează porțiile de alcool! Alege un pahar de vin mai mic, doze mici de bere de 330 ml în locul celor standard de 500 ml de exemplu.
  • Consumă responsabil și limitează influența anturajului asupra cantității de alcool consumate.

Sursa: Cancer Research UK

Publicat la 02-12-2016 | Vizite: 6969 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp