Tumora colon dreapta si carcinomatoza peritoneala

Secțiunea: Cancerul de colon
1 comentarii 1
1 Lyada
1 Lyada [1c]
11-01-2021, 19:46

Membru din 09-01-2021

Subiecte: 1

Comentarii: 1

In urma unor dureri abdominale puternice, mama mea a pornit in luna octombrie o serie de investigatii: eco, analize sange, ginecologice, CT in urma carora (la CT) a aparut diagnosticul tumora cec, insotita de carcinomatoza peritoneala, fara alte organe afectate. Mai jos un scurt istoric medical

17.10 CT abdominal si pevis
Ingrosare parietala la nivelul cecului. Nodul iodofil paracecal. Carcinomatoza la nivelul epiplonului si peritoneului parietal. Diverticuloza la nivelul colonului sigmoid. Se recomanda colonoscopie.

5. 11 Colonoscopie
Stegnoza sigmoidiana prin angulatie fixa, probabil pe un proces aderential pelvin sau carcinomatoza peritoneala descrisa la CT, nu se poate avansa cu colonoscopul mai mult de 30 cm

15.11 Rx pulmonar
Accentuarea desenului interstitial perihilar bilateral. Sinusuri costo-diafragmatice libere. Cord, mediastin cu aspect normal

15.11 Consult cardiologic
EKG, RS, BRD si HBAS (bloc fascicular). Eco cord, FEVS: 60%

23.11 Laparotomie exploratorie
Interventie chirurgicala, intraperitoneal se constata noduli multipli de carcinomatoza peritoneala cu dimensiuni infracentimetrice, cu consistenta ferma, dispusi pe intreg peritoneul parietal, pe peritoneul visceral si capsula hepatica, ascita de aspect serocitrin in canitate medie.
Citologie Diagnostic: Frotiu citologic prezentand numeroase mezotelii reactive pe un fond cu numeroase limfocite hematii si neutrofile. Citologie inflamatorie.
Rezultat imonohstochimie
CK 7 si CK 20 pozitiv difuz in celule tumorale, Vilin pozitiv intens si dufuz in celule tumorale, PAX 8 si ER negativ. Aspectul histopatologic si testele imunohistochimice sustin diagnosticul de adenocarcinom slab diferentiat G3 cu origine colorectala.

16.12 Markeri tumorali
CEA 1.95 mg/ml si CA 19.9 6,59 U/ml
Biologie moleculara
Mutatii KRAS si NRAs nrgative-Wild Kras, fara mutatii BRAF si MSS

In decembrie a avut prima sedinta chimio cu 5 FU si calciu folinate, o zi in spital, 48 h cu pompa acasa, iar in ianuarie au modificat tratamentul, pe baza rez de la biologia moleculara, optand pentru FOLFIRI si Cerbitux.

Intrebarile mele ar fi:
: - sunt alte elemente pe care sa le luam in calcul pentru un tratament cat mai potrivit?
- ar fi trebuit sa cerem inca o opinie chirurg sa vedem daca se califica pentru citoreductie si HIPEC? Este inca potrivit sa cerem opinia aceasta? Stiu ca sunt 2 orase in care se practica aceasta operatie, Cluj si Brasov.
- data fiind carcinomatoza care are un prognostic slab, sunt centre din Europa mai performante sau cu abordarea diferita ca tratament? Am vazut ca in Romania reactia oncologilor este strict pe directia paliativ, putem spera la o abordare diferita intr-o clinica specializata pe HIPEC? Varsta: 70+ ani este un factor limitativ?

Multumesc pentru eventuale opinii avizate sau recomandari din partea celor care au avut in familie cazuri similare.
Răspunde la topic
1 comentarii 1
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp