Administrare tratament fara examen histopatologic la cancer corp pancreas inoperabil

Secțiunea: Cancerul de pancreas
2 comentarii 1
1 hasmic
1 hasmic [0c]
07-08-2014, 09:34

Membru din 26-06-2014

Subiecte: 3

Comentarii: 0

Sora mea,diagnosticata cu neoplasm corp pancreatic inoperabil T4N0M0 (trunchiul celiac si bifurcatia acestuia mansonate de tumora) a facut 30 sedinte de radioterapie si simultan, 4 de chimioterapie cu Gemcitabina. La reeevaluarea efectuata la 1 luna dupa acest tratament ,s-a constatat o scadere in volum nesemnificativa a tumorii (circa 1-2 mm pe fiecare axa) ,aceasta ramanand inoperabila,iar markerul tumoral CA 19-9 a ramas la a ceeasi valoare ca si inainte de tratament,adica 160. In continuare i s-a recomandat sa faca inca 12 de sedinte de chimioterapie ,tot cu Gemcitabina.
Am o mare nedumerire,pentru ca mi s-a spus de catre alti oncologi (nu de cei care o trateaza) ca fara examen histopatologic nu poate fi pus un diagnostic corect (doar pe baza imagisticii RMN si valorii CA 19-9) si deci,nici nu se poate administra un tratament corect.
Ma poate lamuri cineva de specialitate? Imi puteti spune cat de periculos este sa i se faca punctie pentru histopatologic? Exista riscul raspandirii rapide in corp a celulelor canceroase?
2 RaulDuke
2 RaulDuke [7763c]
07-08-2014, 09:44

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Răspuns pentru (hasmic, Azi, ora 09:34:00):


nu e periculos deloc! daca totusi s-a inceput tratamentul, ce nevoie mai este de biopsie pentru "diagnostic sigur". din pacate un cancer de pancreas inoperabil evolueaza catre deces, in ciuda cam oricarui tratament, deci pana la urma diagnosticul se poate stii, retrospectiv.

concluzie: periculos sa i se faca punctie nu e, dar... la ce bun ? ar fi fost util inainte de toate acestea (chimioterapie, radioterapie, etc), dar acum ?
Răspunde la topic
2 comentarii 1
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp