Cancer pulmonar stadiu T3N2Mx

Secțiunea: Cancer pulmonar (bronhopulmonar, plamani)
38 comentarii 12 INAINTE ›
1 MadaP
1 MadaP [23c]
10-11-2016, 12:32

Membru din 10-11-2016

Subiecte: 1

Comentarii: 23

Buna ziua,
Va scriu in numele tatalui meu, in varsta de 69 de ani, fumator inrait timp de aproape 40 de ani cu peste 2 pachete/ zi (s-a lasat de fumat in anul 2007), caruia in urma unui CT toracic recomandat de dr cardiolog si a unei branhoscopii efectuate i s-a descoperit o tumoare pulmonara - LSS.
A fost operat pe data de 18.10.2016 (lobectomie superioara stanga cu limfadenectomie mediastinala), iar rezultatul histopatologic este urmatorul:
Investigatii:
Ex histopatologic piesa operatorie mare (mai mult de5 blocuri): lob pulmonar superior stang;
Ex histopatologic piesa operatorie medie ( 4-5 blocuri): ggl statia VI si ggl stati X;

Diagnostic:
1.Lob pulmonar superior stang ( dim 22/ 12/ 7.5 cm), consistenta elastica, prezentand la nivel hilar formatiune tumorala (dim. max 6 cm), albicioasa-galbuie, consistenta ferma, contur neregulat, margini infiltrative in parenchimul pulmonar de vecinantate cu arii de necroza si hemoragie intratumorala.
Histopatologic se constata o proliferare tumorala maligna cu aspect histopatologic de adenocarcinom papilar moderat diferentiat, G2, cu contigente tumorale acinar si micropapilare, arii largi de necroza si hemoragie intratumorala.Proliferarea tumorala evolueaza de o maniera difuz infiltrative in parenchimul pulmonar.
Parenchimul pulmonar de vecinatate cu aspect emfizematos si congestie de staza. In hil grup de 10 limfoganglioni - dim max 1.2 cm, sase dintre ei cu metastaze adenocarcinomatoase, restul cu aspect reactiv, congestionati (6+)

2. Grup de 6 limfoganglioni - dim max 1.2 cm, cinci dintre ei cu metastaze adenocarcinomatoas, unul reactiv (5+)

3.Grup de 8 limfoganglioni - dim max 1.5 cm, trei dintre ei cu metastaze adenocarcinomatoas, restul cu aspect reactiv si histiocitoza sinusala (3+)

CONCLUZIE: Adenocarcinom moderat diferentiat, G2, pT3, pN2, pMX.

Se recomanda marcajul IHC si profil gentic EGFR.

A fost luat deja in evidenta de un oncolog, i s-au recomandat RMN adbomen, pelvis si cerebral cu substanta de contrast, scintigrafie osoasa cu substanta de contrast si efectuarea analizelor EGFR & ADKsi a markerilor tumorali: CEA. CEA 19-9, PSA ( mai exista inca 2, dar nu pot descifra scrisul). S-a stabilit ca dupa ce va avea toate aceste analize, urmeaza a se reevalua cazul si se va stabili tratamentul ce va trebui urmat.
La momentul actual starea generala este putin alterata: tuse moderata, oboseste destul de repede,transpiratie lipsa pofta mancare.
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele aspecte:
1. S-a luat in discutie efectuarea chimioterapiei concomitent cu radioteraperia (in functie de rezultatele analizelor). Nu ar fi mult prea dur acest tratament si prea greu de suportat ? S-ar impune doar in cazul in care se descopera metastaze in urma RMN-urilor?
2. Poate face CT abdomen, pelvis si cerebral in loc de RMN ?
3. Recomandare clinica radioterapie/ consult radiologie Bucuresti ?
4. Ar fi indicat un PET/ CT ?
4. Orice recomandare/ sfat este mai mult decat binevenit.

Va multumesc anticipat pentru timpul acordat.
2 RaulDuke
2 RaulDuke [7763c]
14-11-2016, 09:30

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Răspuns pentru (MadaP, 10-11-2016, 12:32:01):


mi se pare cel putin indoielnic faptul ca nu a facut un bilant ca lumea (cu toate aceeste ct-uri si rmn-uri) INAINTE de operatie, nu dupa! caci atunci ar fi fost important de stiut daca are sau nu metastaze. altfel:

1 - chimioterapie + radioterapie concomitent se ia in discutie, pentru boala care e localizata la torace, dar nu care a fost operata. practic ce va trebui sa faca standard, dupa bilant (ct/rmn) este chimioterapie, fie in scop adjuvant (daca nu are metastaze; deci pentru prevenirea recidivei), fie paliativ (daca are metastaze, deci prelungirea vietii); radioterapia nu o consider standard aici; va fi facuta in caz de recidiva locala sau de aparitie a metastazelor cerebrale.

2 - la abdomen si pelvis - da; la creier - nu; pentru creier, RMN-ul este standard.

3 - oricare.

4 - posibil; evident el era util tot INAINTE de operatie, nu dupa. acum e mai greu de spus, dar tot ar putea fi util. desigur ca pentru creier tot trebuie facut RMN, chiar daca face PET/CT.

5 - cautati un medic oncolog cu experienta si implicare. nu va luati strict dupa "renume".
3 MadaP
3 MadaP [23c]
15-11-2016, 20:50

Membru din 10-11-2016

Subiecte: 1

Comentarii: 23

Buna seara,
A facut azi rmn-ul cerebral, abdomen si pelvis urmeaza saptamana aceasta ct torace si scintigrafie.

Va multumesc pentru raspunsuri si voi reveni cand voi avea rezultatele.
4 MadaP
4 MadaP [23c]
08-12-2016, 10:48

Membru din 10-11-2016

Subiecte: 1

Comentarii: 23

Buna ziua,
Revin cu info.
Rezultatele MN-urilor efectuate cu substanta contrast (cerebral, abdominal, torace si pelvis), precum si a scintigrafiei osoase (whole body), au fost ok, fara nici o modificare patologica.
Va rog regasiti mai jos rezultatele analizelor ALK si EGFR:
ALK –
Metoda coloratie HE
Un fragment tisular cu aspect de parenchim pulmonar cu arhitectura modificata de prezenta unei proliferari tumorale cu patern glanduliform acinar/ papilar si micropapilar; aranjamentele tumorale sunt tapetate de epiteliu simplu columnar/ cuboidal, cu anizokarii, cu nucleul rotunjit, de aspect veziculos si nucleolat si cu citoplasma eozinofila; stroma cantitativ variabila cu infiltrate inflamator abundant linfo-plasmocitic, difuz; unele pseudolumene sunt centrate de necroza astructurata/ inflamatorie; prezenti coprpi psamomatosi in unele arajanjamente tumorale micropapilare.
Testare imunohistochimica: anticorp monoclonal anti-ALK ( D5F3 ) Ventana, anticorp monoclonal Ig control negative, vizualizare Optiview DAB IHC Detection Kit, Ventana Benchmark GX IHC, automated slide stainer.
Rezultat: imunoreactie ALK negative in celulele tumorale (control extern pozitiv).
Concluzie: Anenocarcinom pulmonary mixt ALK negativ.

EGFR –
Detectia mutatiilor in exonii 18, 19, 20, 21 ai genei EGFR
Mutatii in exon 18 Mutatii nedectate
Mutatii in exon 19 Mutatii nedectate
Mutatii in exon 20 Mutatii nedectate
Mutatii in exon 21 Mutatii nedectate
Cocluzii: nu s-a detectat mutatie activatoare in gena EGFR
Nota: s-a primit o proba de tesut inclus in parafina, identificata cu nr 16833-9, din care, sub control histoplatologic, s-a extras AND de calitate corespunzatoare pentru detectia mutatiilor in gena EGFR, din zona cu cea mai mare incarcatura de cellule tumorale de cca. 55% (optima pentru detectia mutatiilor in gena EGFR).
Metodologie: Test Real-time PCR prin care pot fi detectate 29 de mutatii (activatoare si de rezistenta) la nivelul exonilor 18-21 din gena EGFR
- Exonul 18: 3 variante ale mutatiei G7 19X;
- Exonul 19: 19 variatii de tip insertii/ deletii;
- Exonul 20: mutatiile T790M si S768I; 3 mutatii de tip insertie;
- Exonul 21: mutatiile L858R si L861Q.
Recomandarea oncologului a fost inceperea citostaticelor, in jurul datei de 20 decembrie, schema fiind – ziua 1 si 8, CISPLATIN si Erlotinib, pauza 2 saptamanii, reluarea schemei ( 8 cure) + radioterapie zona mediastinala si plaman stang 30 sedinte, concomitent cu chimioterapia.
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele aspecte:
1. Pareri privind schema de tratament propusa. Cat de greu o sa fie de suportat aceasta schema de tratament ?
2. Perioada de incepere a tratamentului de la operatie – 18 octombrie.
3. Cand ar trebui facuta o reevaluare a situatiei si ce ar trebui urmarit in primul rand ?
4. Se poate pune camera pentru tratamentul chimio, daca se face radioterapie ?
5. Nu ar trebui aplicat un tratament mai targetat ?

Multumesc anticipat,
5 RaulDuke
5 RaulDuke [7763c]
08-12-2016, 18:44

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Răspuns pentru (MadaP, Azi, ora 10:48:13):


1. cred ca este o greseala acolo si ca nu este vorba de "erlotinib" ci de "gemcitabina". nu se asociaza erlotinib nici cu chimioterapia, nici cu radioterapia si nici nu e recomandat decat in boala metastatica. fie e o greseala de redactare, fie e un tratament total aiurea (ceea ce mi-e greu sa cred, intr-o asemenea masura). daca se opteaza pentru chimioterapie urmata de radioterapie (secvential), atunci standardul sunt 2 serii de PACLITAXEL + CARBOPLATIN la 3 saptamani, urmat de iradiere. dar acuma depinde si unde si la cine faceti tratamentele...

2. nu e intrebare.

3. dupa ce se termina tratamentul pre-programat (oricare ar fi acesta.

4. da.

5. nu inteleg intrebarea.
6 MadaP
6 MadaP [23c]
05-01-2017, 14:39

Membru din 10-11-2016

Subiecte: 1

Comentarii: 23

Buna ziua din nou si La Multi Ani,
Tatal meu a inceput chimioterapiape 20 decembrie, dupa urmatoarea schema de tratament: CISPLATIN + VINORELBINE, ziua 1 si 8, pauza 2 saptamani, dupa care reluarea curei. I s-au recomandat 8 cure, de acest tip. Inca de la prima administrare a avut efecte secundare puternice: scaderea ritmului cardiac, urineaza foarte rar, scaderea nivelului de saturatie spre 72 - 74%.
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele aspecte:
1. Exista o alta varianta de tratament in tipul lui de cancer ( adenomocarcinom NSLC) ?
2. Efectele secundare puternice pot fi date de hidratarea insuficienta/ necorespunzatoare inaintea/ dupa cura ?
3. Cand ar trebui sa faca alte investigatii ( s-a operat pe 18 octombrie, deci au trecut aproape 3 luni de la operatie) ?


Multumesc anticipat pentru timpul acordat.
7 RaulDuke
7 RaulDuke [7763c]
05-01-2017, 19:35

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Răspuns pentru (MadaP, Azi, ora 14:39:12):


toate lucrurile acestea trebuiesc dezbatute cu medicul oncolog care ii conduce tratamentul, pentru ca nu prea exista o "reteta" perfecta si valabila universal la toata lumea. ca atare nu prea au rost intrebarile de tipul "poate sa fie de la aia sau ailalta", pentru ca nu stim despre ce e vorba de fapt. variante de tratament exista numeroase, dar depinde de situatia particulara, inclusiv de stadiu, etc.
8 MARTON
8 MARTON [617c]
27-01-2017, 19:49

Membru din 08-06-2014

Subiecte: 15

Comentarii: 617

Mada P. eu sunt pacient si in FRANTA cercetatorii in urma studiilor facute pe tumori de la pacienti au ajuns la concluzia ca fiecare tumora este unicata si din aceasta cauza este greu sa se gaseasca un tratament excelent si ca fiecarui pacient ar TREBUI sa i se faca tratament individual ceea CE NU ESTE POSIBIL si nici rentabil ,si nici perfect deoarece o tumora poate deveni imuna la tratament si in al doilea rand TIMPUL care este esential si de care nu dispunem pt a face acest medicament ,deoarece o tumora poate creste intr-o luna cat ii ia tratamentului un an sa o scada.
Daca doresti putem discuta mai multe si pe privat si pe facebook ,la telefon imi dai un mesaj privat.
optimismul si sprijinul cheia vindecarii
9 MadaP
9 MadaP [23c]
12-05-2017, 11:32

Membru din 10-11-2016

Subiecte: 1

Comentarii: 23

Buna ziua,
Revin cu vesti, din pacate nu foarte bune.
Tatal meu a terminat chimioterarpia si radioterapia ( 30 sedinte, zone targetate plaman, trahee, esofag) in urma cu 2 saptamani. Din pacate starea lui se inrautateste vizibil, nefiind in stare sa manance aproape nimic si nici macar sa bea apa/ ceai. Se plange permanent de greata, arsuri pe trahee si dureri groaznice de stomac.
Oncologul si radioterapetul i-au spus ca sunt efectele secundare ale chimio& radioterapiei si ca vor trece in circa 4- saptamani.
In tot acest timp nu si-a mai facut nici o analiza, inafara celor uzuale, fiind programat intr-o saptamana la CT cu substanta contrast torace, abdomen si pelvis. Ideea este ca ureea si creatinina au valori foarte mari (duble fata de valorile normale), deci probabil nu le va putea face.
Intrebari:
- Ce s-ar putea face pentru ameliorarea starii generale ?
- In mod normal nu ar trebui sa aiba un tratament uzual ? Tata inafara de Nexium si Tramadol nu ia nimic.
- Cand si ce fel de evaluari trebuie/ trebuiau facute (operat in octombrie 2016) ?
- Are sens sa isi faca CT-urile fara substanta de contrast ?
- Recomandare ( privat sau public) de medic oncolog (de cel actual nu este absolut deloc multumit) ?

Deasemenea orice sfat este mai mult decat binevenit.
Multumesc pentru timpul acordat.
10 RaulDuke
10 RaulDuke [7763c]
12-05-2017, 16:25

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Răspuns pentru (MadaP, Azi, ora 11:32:15):


din pacate singura solutie este sa gasiti un medic oncolog cu care sa puteti discuta si pune la cale toate aceste lucruri, iar el dupa un consult sa vada ce trebuie facut in continuare. nu aveti sanse sa va luati soarta in mana dpdv medical, nefiind cadre medicale. din pacate, daca nu "merge bine" comunicarea cu oncologul actual, sa va preia acuma altcineva, dupa ce ati parcurs deja mult drum terapeutic sub indrumarea altcuiva, nu va fi deloc usor! trebuie totusi facut, caci alternativa nu exista.
11 MARTON
11 MARTON [617c]
13-05-2017, 17:15

Membru din 08-06-2014

Subiecte: 15

Comentarii: 617

pt MADA P eu sunt tot pacient si trec si eu prin aceste stari numite arsuri care sunt astfel:arsuri stomac-esofag-junghi plamani-si cateodata acid gastric care vine in gura si care arde esofagul, daca asa se manifesta si la tatal dvs uitati cum rezolv eu: dicarbocalm sau EMANERA este cel mai bun la mine, omeprazol,telina cruda,sau tai mere verzi,pere si le las cateva ore sa oxideze inainte sa le consum .
optimismul si sprijinul cheia vindecarii
12 MadaP
12 MadaP [23c]
25-05-2017, 11:40

Membru din 10-11-2016

Subiecte: 1

Comentarii: 23

Răspuns pentru (MARTON, 13-05-2017, 17:15:43):


Multumesc pentru sfaturi.
Din fericire a inceput sa manance cate putin si starea generala e ceva mai buna.
13 MadaP
13 MadaP [23c]
25-05-2017, 11:42

Membru din 10-11-2016

Subiecte: 1

Comentarii: 23

Buna ziua domnule doctor,
Revin cu vesti.
In cele din urma am reusit ca tata sa fie preluat de alt oncolog care sa ii urmareasca evolutia boli. Am fost ieri la consult si indicatiile au fost urmatoarele: de facut CT torace, abdomen & pelvis cu substanta de contrast, RMN cerebral, scintigrafie osoasa whole body cu substanta de contrast. Momentan nu isi poate face CT-urile cu substanta de contrast din cauza valorilor crescute a ureei si creatininei. I s-a recomandat un consult nefrologic si unul hematologic, deoarece aceste analize sunt crescute de o perioada mult prea indelungata (aproximativ 2 luni) dupa parerea oncologului.
Mai are de facut niste marker-i tumorali si un consult cardiologic, urmand ca atunci cand are rezultatul acestor investigatii sa aiba loc un nou consult si sa vedem ce e de facut in continuare.
Intrebari:
1. Parerea dvs referitor la pasii de urmat recomandati de catre oncolog ? Ar trebui facut si altceva ?
2. Ce se poate face pentru scaderea ureei si creatininei a.i. sa poata face ct-urile si rmn-ul ?

Multumesc anticipat,
14 RaulDuke
14 RaulDuke [7763c]
25-05-2017, 14:44

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Răspuns pentru (MadaP, Azi, ora 11:42:39):


din pacate nu stiu care e cauza pentru creatinina lui asa crescuta. trebuie investigat de un specialist de profil, ca apoi sa poata face investigatiile asa cum trebuie.
15 MadaP
15 MadaP [23c]
30-05-2017, 10:25

Membru din 10-11-2016

Subiecte: 1

Comentarii: 23

Buna ziua,
Tata si-a facut ieri o radiografie pulmonara, iar rezultatul este urmatorul:
„Scleroemfizem pulmonar.
Desen peribronhovascular accentuat infrahilar bilateral.
Opacifiere partiala a spatiului intercleidohilar drept.
Opacitate slaba, ovalara, neomogena, contur flu, de 12/8 mm subclavicular stang.
Hemidiafragm stang ascensionat.
Aorta derulata.
Torace asimetric.”
Imi puteti explica va rog ce inseamna ? Ridica probleme ?
Multumesc anticipat pentru timpul acordat.
16 MadaP
16 MadaP [23c]
02-06-2017, 11:31

Membru din 10-11-2016

Subiecte: 1

Comentarii: 23

Buna ziua,
Din nou probleme :( Tata a inceput sa faca temperatura de cateva zile, 37.0 - 37.5 in cursul zilei, in jur de 38.5 C in timpul serii/ noptii.
I s-a recomandata sa ia Ciprinol si Paracetamol.
Ce ar trebui sa faca ? Unde sa merg cu el ?

P.S. Stare generala proasta, tuseste destul de rau si oboseste foarte repede.

Multumesc,
17 RaulDuke
17 RaulDuke [7763c]
06-06-2017, 15:18

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Răspuns pentru (MadaP, 02-06-2017, 11:31:09):


inainte de toate, la medicul de familie.
18 MadaP
18 MadaP [23c]
06-06-2017, 16:29

Membru din 10-11-2016

Subiecte: 1

Comentarii: 23

Buna ziua,
A fost la medicul de familie si la radiologul sub indrumarea caruia a facut radioterapia. Nici unul nu si-a putut da seama de la ce poate fi starea febrila si amandoi au spus ca pulmonar nu ar fi nici o problema.
Azi dimineata s-a internat la Babes, urmand sa faca investigatii si tratament (in functie de ce o sa descopere).

A continuat tratamentul cu Ciprinol, dar fara nici un efect.

Sugestii, recomandari ? Care ar putea fi cauza acestei stari ?
19 RaulDuke
19 RaulDuke [7763c]
06-06-2017, 17:57

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Răspuns pentru (MadaP, Azi, ora 16:29:01):


cel mai important este sa se excluda sau identifice si trateze o infectie.
20 MadaP
20 MadaP [23c]
19-06-2017, 11:51

Membru din 10-11-2016

Subiecte: 1

Comentarii: 23

Buna ziua,
Asa cum spuneam vestile nu sunt deloc bune  Tata este internat de aproape 2 saptamani la Victor Babes sub tratatment perfuzabil cu antibiotice, starile febrile continuand.
S-au facut investigatii, excluzandu-se pe rand orice infectie, raceala, pneumonie.
Sambata a facut un CT pulmonar, rezultatul relevand: formatiune tumorala lob stang (plamanul operat) si numeroase adenopatii pe plamanul drept. Deasemenea de ieri este pe oxigen acuzand lipsa aerului si stare de rau.
Acum asteptam concluzia medicului pneumolog si a oncololgului.
Intrebari:
1. Rezultatul CT-ului indica recidiva ? Avand in vedere ca la inceputul lunii mai a terminat radioterapia, nu este devreme sa se ia in calcul asa ceva ?
2. In cazul in care raspunsul la intrebarea de mai sus este afirmativ, ce este de facut ? Care sunt pasii si ce investigatii ar mai trebui facute ?

Va multumesc anticipat pentru timpul acordat,
Răspunde la topic
38 comentarii 12 INAINTE ›
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp