Un nou tratament pentru o formă de cancer osos rar

Autor: Mancaș Mălina , publicat la 18-10-2017

Un nou tratament pentru o formă de cancer osos rar
Pacienții afectați de o formă rară de cancer osos la nivelul craniului sau coloanei vertebrale – cordom – ar putea beneficia de un medicament care este deja existent, sugerează oamenii de știință din cadrul Institutului Sanger (aparținând Trustului Wellcome), Institutului de Cercetare a Cancerului din Londra și Royal National Orthopaedic Hospital NHS Trust.

Cel mai amplu studiu genomic privind cordomul, publicat recent în Nature Communications, arată că o parte dintre pacienții cu cordom au mutații genetice care sunt identificate și vizate de o serie de medicamente existente, cunoscute ca inhibitori PI3K.

Cordomul este o formă rară de cancer osos, cu dezvoltare lentă, agresivă și cu rată scăzută de supraviețuire, care se dezvoltă la nivelul corpilor vertebrali ai coloanei, sacrumului și la baza craniului.

Această tumoră canceroasă se dezvoltă din țesutul embrionar persistent, cunoscut ca notocord. Din moment ce implică structuri critice ca trunchiul cerebral, coloana, nervi și artere importante, este dificil de tratat, chirurgia și radioterapia fiind în prezent singurele forme eficiente de tratament.

Studiul actual a inclus 104 pacienți cu cordom și a arătat că 16% dintre probele de tumori prezentau modificări genetice sau mutații la nivelul genelor PI3K. Aceste gene sunt identificate ușor de o serie de medicamente, cunoscute ca inhibitori de PI3K, utilizate pentru cancere ca cel mamar, pulmonar sau limfoane.

Cercetătorii au descoperit și o genă canceroasă specifică cordomului, cunoscută ca LYST, care nu mai este întâlnită în altă formă de cancer.

Se pare că unii pacienți cu cordom ar putea urma eficient tratamentul cu inhibitori de PI3K. În următorii ani urmează o serie de studii clinice pe pacienții cu cordom, pentru testarea eficienței acestor medicamente, dezvoltarea de metode terapeutice în acest sens și studierea funcției genei LYST, precum și rolul ei în dezvoltarea acestui tip de cancer.

Sursa: Medical Xpress

Publicat la 18-10-2017 | Vizite: 2486 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp