Un nanovaccin ar putea fi utilizat în imunoterapia cancerului

Autor: Costin Oana , publicat la 27-04-2017

Un nanovaccin ar putea fi utilizat în imunoterapia cancerului
Cercetările oamenilor de știință de la Centrul Medical din Dalas al Universității din Texas au arătat pentru prima dată că utilizarea unui nanovaccin în scopul imunoterapiei cancerului a încetinit evoluția tumorii și a prelungit durata de viață a șoarecilor pe care s-au realizat experimentele.

Imunoterapia este o formă de tratament prin care se stimulează sistemul imun să lupte împotriva bolii. În cazul cancerului, autorii susțin că este extrem de important ca imunoterapia să stimuleze producția de celule T, care pot recunoaște și ținti celulele canceroase, ca să le elimine. Vaccinul este una dintre metodele prin care se poate realiza acest lucru și deși s-a încercat această abordare în cazul cancerului, s-a dovedit a fi complexă și costisitoare, cu efecte secundare pentru sistemul imun.

Autorii au încercat o nouă abordare – un nanovaccin minimalist, care conține o combinație de antigene ale tumorii și particule sintetice polimerice. Un avantaj considerabil al acestui nanovaccin este că tranportă antigenii direct la ganglionii limfatici pentru a ajuta la generarea de celule T, spre deosebire de un vaccin clasic, unde antigenele sunt întâi colectate într-un fel de „depozit”, abia apoi fiind transportate către ganglionii limfatici.

Beneficiile nanovaccinului nu se rezumă numai la transportarea directă a antigenelor. S-a observat totodată că stimulează sistemul imun să utilizeze antigenele, prin mecanismul de stimulare a proteinei STING.

Vaccinul a fost testat pe șoareci de laborator cu mai multe tipuri de cancer: colorectal, melanom, cervical, de gât, anogenital. În aproape toate cazurile, nanovaccinul a dus la încetinirea creșterii tumorilor și la prelungirea duratei de supraviețuire.

În prezent, cercetătorii colaborează cu medicii din Centrul Medical din Dalas, pentru a vedea cum pot introduce acest vaccin și în clinică.

Sursa: Medical News Today

Publicat la 27-04-2017 | Vizite: 644 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp