Testarea HPV duce la detectarea și tratarea precoce a pre-cancerului de col uterin

Autor: Acasandrei Mihaela , publicat la 26-06-2017

Testarea HPV duce la detectarea și tratarea precoce a pre-cancerului de col uterin
Femeile care sunt testate în vederea depistării infecției cu HPV (Human Papillomavirus) primesc un diagnostic mai rapid și mai complet al posibilelor modificări pre-canceroase de la nivelul cervixului, în comparație cu frotiul cervical Papanicolau. Aceasta a fost concluzia unui studiu publicat în JAMA Oncology, la care au participat peste 450,000 de femei.

HPV
este un virus implicat în fiziopatologia cancerelor cervical, vaginal, penian și anal. Se estimează peste 520,000 de cazuri de cancer de col uterin care sunt diagnosticate anual, cauzând în fiecare an 266,000 de decese, la nivel mondial.

Testul Papanicolau este o procedură comună de screening a cancerului uterin care detectează prezența leziunilor canceroase sau a celulelor canceroase de la nivelul cervixului.

Dintre cale 457,317 participante la studiu, 20,677 femei (4.5%) au înregistrat rezultate anormale în urma testului Papanicolau, acestea fiind monitorizate o perioadă de 5 ani. Unele dintre femeile ce au prezentat modificări ale mucoasei cervicale au realizat și un test HPV, fapt care a condus la creșterea cu 15.8% a ratei de detecție a pre-cancerelor de col uterin. Timpul de detectare a fost de asemenea mai scurt, cu o medie de 103 zile comparativ cu 393 zile.

Acest lucru sugerează că testarea HPV ar putea fi luată în considerare drept o metodă adițională eficientă de screening al cancerului crevical, după frotiul Papanicolau, iar colposcopia - următoarea în linia de examinare ar putea fi rezervată femeilor care sunt seropozitive în urma testului HPV.

Cu toate acestea, testarea HPV a rezultat într-o creștere cu 56% a biopsiilor realizate, respectiv cu 20% a procedurilor chirurgicale terapeutice, deși majoritatea biopsiilor sugerau leziuni cu grad săzut de risc care puteau regresa cu ajutorul unor terapii mai puțin invazive, ceea ce indică aplicarea unor tratamente excesive ca urmare a testării HPV.

Potrivit rezultatelor studiului, identificarea infecției cu HPV poate ajuta la stabilirea investigațiilor suplimentare care se impun și la o mai bună prioritizare a tratamentelor și resurselor medicale, întrebuințate femeilor care au într-adevăr cea mai mare nevoie,” afirmă profesorul Jack Cuzick.

Autorii avertizează că acestu studiu este unul observațional și nu unul randomizat, de aceea e posibil să omită anumite aspecte socioeconomice sau alte diferențe relevante între instituțiile medicale în cadrul cărora au fost realizate testările, ce nu au fost măsurate. De asemenea, trebuie tratate cu precauție beneficiile acestei testări în detectarea precoce a stadiilor precanceroase, respectiv înțelegerea și cunatificarea riscurilor pe care această procedură le presupune.

Citiți mai multe despre screening-ul cancerului de col uterin în articol.

Sursa: Medical News Today

Publicat la 26-06-2017 | Vizite: 936 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp