Suplimentele de fier pot influența apariția cancerului de colon?

Autor: Acasandrei Mihaela , publicat la 17-04-2018

Suplimentele de fier pot influența apariția cancerului de colon?
Fierul este prezent sub diferite forme chimice în preparate orale pentru prevenția și tratamentul anemiei feriprive de exemplu, dar este de asemenea utilizat ca medicație care chelează fosforul la pacienții cu boli renale, fiind folosit și ca aditiv pentru fortificarea alimentelor în Statele Unite și Uniunea Europeană deopotrivă.

Studiul a fost realizat pe culturi celulare, mai exact pe două linii de celule epiteliale canceroase: adenocarcinom colorectal și adenocarcinom douodenal. Cercetătorii au utilizat forme solubile ale fierului prezente în suplimentele de fier sau ca agenți chelatori [citrat de fier, sulfat de fier, etilen dimin tetra acetat (EDTA) de fier] în doze care se anticipează că ar putea fi prezente în lumenul intestinal consecutiv ingestiei preparatului de fier.

Astfel s-a observat că amfiregulina este secretată ca răspuns la citratul și EDTA de fier. Concentrațiile crescute de amfiregulină nu s-au datorat însă expunerii celulelor la preparatele din fier per se.

Amfiregulina este un factor de creștere paracrin și ligand pentru receptorii factorilor de creștere epidermali. Rolul lui major este cel de a stimula proliferarea și de a inhiba apoptoza în cadrul proceselor fiziologice de diviziune și moarte celulară, dar secreția sa anormală s-ar părea că este implicată în diferite cancere, inclusiv cancerul mamar, ovarian, pulmonar și colorectal, respectiv în activarea kinazelor MAP (mitogen-activated protein kinase).

Deși nu s-a stabilit nicio relație între secreția amfiregulinei indusă de chelatorii de fier și accelerarea proliferării celulare specifice procesului canceros, administrarea lor a fost asociată cu activarea kinazelor MAP în vitro.

MAP-kinazele sunt activate ca răspuns la numeroși stimuli care influențează creșterea și diferențierea celulară, inclusiv în prezența citratul și EDTA de fier. Aceste kinaze au rol în controlul modificărilor fenotipice ale celulei și astfel declanșează o cascadă de reacții ce reglează activitatea oncogenelor.

Studii suplimentare sunt necesare pentru a stabili dacă aceste rezultate se traduc printr-un risc oncogenic crescut pentru cancerul colorectal in vivo.

Discuții și limite ale studiului

Deși autorii nu au declarat existența conflictelor de interese, trebuie menționat că aceștia au investit în dezvoltarea unor tehnologii pentru suplimentarea fierului și terapia de chelare, altele decât cele descrise în studiul de față, de pe urma cărora ar putea avea beneficii financiare.

Observațiile rezultate din această analiză au fost realizate pe linii celulare, fiind inconsistente în cadrul studiilor pe murine și nu pot fi extrapolate la oameni.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul științific Oncotarget.

Sursa: Science Daily

Publicat la 17-04-2018 | Vizite: 1953 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp