Stresul nu influențează recurența cancerului

Stresul nu influențează recurența cancerului
Odată cu finalizarea tratamentului, pacienții oncologici încep un nou capitol al vieții – unul în care predomină fie speranța și bucuria de a trăi, fie teama legată de faptul că oricând cancerul poate reveni.

Multe persoane care au învins boala continuă să experimenteze stări constante și puternice de stres, la gândul că tumoarea de care tocmai au scăpat ar putea recidiva; mai mult, ajung să creadă că însăși încordarea neuropsihică pe care o resimt ar putea reprezenta un factor favorizant pentru reapariția excrescențelor patologice.

Pentru a examina legătura dintre stres și recurența cancerului, o echipă de cercetători de la Uniformed Services University of the Health Sciences a analizat toate studiile științifice realizate pe această temă în intervalul decembrie 1979 – aprilie 2012.

Concluziile specialiștilor apar sintetizate în cadrul unui articol publicat în revista Cancer Nursing. După parcurgerea a 15 lucrări de specialitate, cercetătorii conchid că nu există legături directe între stres și reapariția tumorilor maligne.

Studiile analizate au fost realizate în baza unei varietăți de metode – unele au folosit chestionare, altele s-au concentrat asupra simptomelor psihologice asociate stresului (depresie, anxietate), iar restul s-au bazat pe măsurarea nivelului de hormoni de stres din sânge.

Chiar dacă nu a fost identificată o relație între tensiunea neuropsihică și cancer, reducerea stărilor de stres este benefică pentru echilibrul emoțional și calitatea vieții. Printre cele mai eficiente metode de gestionare a stresului se numără:
  • exercițiile fizice – potrivit studiilor de specialitate, chiar și mersul simplu, de intensitate moderată, poate combate stresul, durerea și depresia;
  • meditația – benefică pentru persoanele care experimentează stări de anxietate sau probleme de somn;
  • consilierea psihologică și, acolo unde se impune, un plan terapeutic adecvat.
În final, cercetătorii îi îndeamnă pe supraviețuitorii cancerului să-și ofere tot timpul necesar revenirii la viața dinainte de boală; orice afecțiune pe care o suferă organismul nostru reprezintă un factor perturbator și trebuie să îi oferim răgazul de care are nevoie pentru acceptarea schimbării prin care a trecut, dar și a noului capitol al vieții.

Sursa: Stressors, Stress Response, and Cancer Recurrence

Publicat la 06-05-2015 | Vizite: 777 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp