Stoparea aportului de glucoză la nivelul celulelor canceroase ar putea opri proliferarea lor

Autor: Rusu Andreea , publicat la 09-11-2015

Stoparea aportului de glucoză la nivelul celulelor canceroase ar putea opri proliferarea lor

Spre deosebire de celulele normale care se nasc, cresc și mor, celulele canceroase reușesc să sfideze moartea, schimbându-și metabolismul și divizându-se in mod necontrolat, dând naștere la cancere și tumori.

Una dintre metodele prin care celulele canceroase supraviețuiesc și se multiplică este prin aportul de glucoză. Un nou studiu a identificat o proteină responsabilă de producția suplimentară de glucoză. Proteina, denumită PARP 14, nu se întâlnește la celulele normale și sănătoase, dar este produsă în cantități exagerate în toate tipurile de cancer prezente la om.

 

Cercetătorii englezi au demonstrat prin teste genetice și moleculare că reducerea nivelelor de PARP 14 în celulele canceroase poate determina chiar apoptoza acestora. Mai mult, nivelele de PARP 14 ar influența șansele de supraviețuire ale pacienților diagnosticați cu cancer, ajutând medicii să evalueze gradul de agresivitate al unui anumit tip de cancer și să prescrie tratamentul corespunzător.

 

Deși la acest moment nu există disponibil niciun medicament inhibitor de PARP 14, descoperirea ar putea avea un impact major în tratarea cancerului. Spre deosebire de chimioterapie și radioterapie, medicamentul vizează doar celulele canceroase, fiind mai puțin invaziv pentru organismul bolnavilor.

 

Publicat în Nature Communications, studiul raportează că un medicament care inhibă proteina de care au nevoie celulele canceroase pentru a se dezvolta, ar putea să le facă pe acestea mai chimiosensibile. Deși tratarea cancerului se va face tot prin intermediul chimioterapiei, dozele ar putea fi diminuate sau durata terapiei ar putea fi redusă.

Glucoza oferă celulelor canceroase energie și le protejează împotriva moleculelor care inițiază procesul apoptotic. Deși prin suprimarea aportului de glucoză celulele canceroase sunt predispuse la apoptoza, acestea pot găsi ușor alte modalități de refacere a nivelelor de glucoză.

Inițial, cercetătorii vor trebui să producă un medicament care să blocheze sau să reducă PARP 14, apoi să verifice siguranța și eficacitatea acestuia la specia umană. Salvatore Papa, de la Universitatea din Londra, afirmă că descoperirea unei metode de suprimare a producției PARP 14 în cantități exagerate ar putea fi soluția pentru vindecarea cancerului.

Sursa: Science Alert

Publicat la 09-11-2015 | Vizite: 2120 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp