S-a identificat o conexiune intre cancerul la rinichi si acidul aristolohic | Ghid-Cancer.ro

S-a identificat o conexiune între cancerul la rinichi și acidul aristolohic

S-a identificat o conexiune între cancerul la rinichi și acidul aristolohic
Un nou studiu, realizat pe o cohortă largă de pacienÈ›i cu cancer la rinichi din Europa indică o legătură privind expunerea la acid aristolohic È™i această formă de cancer, în special în România.

Cercetarea de față, ale cărei rezultate au fost publicate în prestigioasa revistă Nature, subliniază importanÈ›a investigării surselor potenÈ›iale de expunere la această substanță.
Acidul aristolohic se găseÈ™te în plantele din familia Aristolochia, una din ele fiind cunoscută popular sub denumirea de Mărul Lupului.

Planta Mărul Lupului este suspectată că ar fi sursa nefropatiei balcanice endemice, ce afectează locuitorii din bazinul Dunării (în CroaÈ›ia, Bosnia È™i Herzegovina, Serbia, Bulgaria È™i România).

Cercetătorii au investigat probe ADN tumorale de la pacienÈ›i din Cehia, România, Rusia È™i Marea Britanie È™i au declarat că „cea mai izbitoare observaÈ›ie a fost frecvenÈ›a foarte mare a unui tipar de mutaÈ›ie genetică în cazul pacienÈ›ilor din România (la 12 din 14 pacienÈ›i)”.

Același tipar al mutațiilor genetice se regăsește la pacienții cu cancere ale tractului urinar, asociate cu nefropatia balcanică endemică.
Din acest motiv, oamenii de știință au emis ipoteza că predominanța acestor mutații și specificitatea lor poate fi dată de expunerea la acidul aristolohic de-a lungul vieții.

Se crede că aceste cazuri de cancere renale în zona balcanică se explică prin consumul de pâine din făină de grâu ce a fost contaminată cu seminÈ›ele de Mărul Lupului, ce adesea creÈ™te spontan în culturile agricole.

Și mai grav, această plantă este folosită adesea în mod eronat È™i extrem de periculos ca tratament fitoterapeutic în curele de slăbire, problemele genitale feminine È™i chiar în cazul tumorilor canceroase.
Trebuie reÈ›inut că nu este recomandată administrarea suplimentelor alimentare È™i a curelor terapeutice naturiste fără înÈ™tiinÈ›area medicului!

Cancerul la rinichi este responsabil de aproximativ 2.4% din numărul total de cazuri de cancer la adult și provoacă aproximativ 140.000 de morți, anual.

Sursa: Nature Communications, citată de Medical Xpress

Publicat la 31-10-2014 | Vizite: 1454 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp