Risc crescut de cancer mamar chiar și la femeile cu indice de masă corporală normal

Autor: Acasandrei Mihaela , publicat la 12-02-2018

Risc crescut de cancer mamar chiar și la femeile cu indice de masă corporală normal
Adipozitatea în exces crește riscul de a instala cancer mamar pozitiv pentru receptori de estrogeni la femeile aflate în postmenopauză, chiar dacă valoarea indicelui de masă corporală (IMC) este în limitele considerate sănătoase. Aceasta a fost concluzia unui studiu prezentat pentru prima dată în cadrul American Association for Cancer Research Special Conference Obesity and Cancer care a avut tema centrală mecanismele comune ale cancerului și obezității.

Dintre cele 3,460 participante la studiu, 182 au dezvoltat forme invazive de cancer mamar în intervalul mediu de monitorizare de 16 ani, dintre care 146 prezentau receptori pentru estrogeni (ER-pozitiv).

La finalul studiului s-au constatat următoarele:
  • Riscul de cancer de sân cu receptori pentru estrogeni prezenți a fost aproape dublu la femeile cu procent de grăsime corporală situat la limita superioară a intervalului stabilit, comparativ cu al femeilor clasate la limita inferioară.
  • Riscul de cancer mamar pozitiv pentru receptori de estrogeni creștea cu 35% pentru fiecare 5 kilograme de grăsime corporală în plus, inclusiv la femeile cu indice de masă corporală normal.
  • Un alt factor favorizant pentru majorarea riscului de cancer invaziv îl constituie inactivitatea fizică, implicit la femeile non-obeze sau cu suprapondere. Mai precis, s-a constatat în rândul femeilor ce prezentau grăsime corporală în exces un grad redus de activitate fizică.


Rezultatele studiului subliniază nevoia adoptării unui stil de viață activ prin care să se prevină acumularea în exces a țesutului adipos inclusiv l femeile normoponderale.

 

De asemenea, se atrage atenția că valoarea IMC-ului nu reprezintă un instrument fidel al unei compoziții corporale sănătoase, prin urmare sunt necesare teste mult mai precise pentru aprecierea compartimentelor adipos și muscular: analiza prin bioimpedanță electrică (BIA), absorbtiometrie duală cu raze X  (DEXA) etc.

Sursa: Medical Xpress


Publicat la 12-02-2018 | Vizite: 799 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp