O nouă probă fluorescentă identifică celulele stem canceroase din organism

Autor: Vasiliu Alina , publicat la 10-08-2018

O nouă probă fluorescentă identifică celulele stem canceroase din organism
Cercetătorii de la University of Illinois au dezvoltat o probă moleculară care caută celulele stem canceroase și le luminează astfel încât să poată fi identificate, urmărite și studiate nu numai în culturile de celule, ci și în mediul lor nativ - în organism. Rezultatele studiului au fost prezentate în jurnalul ACS Central Science.

Mai exact, după ce o tumoră este tratată, celulele stem canceroase continuă să existe în organism, cu posibilitatea de a metastaza și de a provoca o recurență a cancerului într-o formă mai agresivă și mai rezistentă la tratament.

Echipa de cercetare coordonată de Jefferson Chan, profesor de chimie la University of Illinois a colaborat cu Timothy Fan, profesor de medicină veterinară veterinară și oncologie veterinară, iar studiul a fost realizat pe șoareci cu tumori metastatice.

Noua probă moleculară fluorescentă denumită AlDeSense este o moleculă mică care se atașează de o enzimă care există în celulele canceroase. Atunci când sonda devine activă, emite un semnal fluorescent doar în cazurile în care reacționează cu enzima țintă - pe care celulele stem canceroase le produc în concentrații ridicate.

Jefferson Chan a afirmat că noua probă moleculară oferă o mai bună înțelegere a modului în care celulele stem canceroase se ascund, ce schimbări suferă pe măsură ce boala progresează sau cum răspund la administrarea tratamentului.

Într-o serie de experimente, Jefferson Chan a descoperit că enzima are abilitatea de a marca mai multe tipuri de cancer, indicând faptul că AlDeSense are o aplicabilitate mai largă în acest domeniu.

În continuare, cercetatorii evaluează dacă utilizarea AlDeSense pentru a urmări celule stem canceroase în tumori poate prezice dezvoltarea limfomul Hodgkin la câini. De asemenea, aceștia și-au propus să dezvolte noi funcții pentru AlDeSens, cum ar fi capacitatea de a ucide selectiv celulele stem canceroase.

Sursa: Science Daily

Publicat la 10-08-2018 | Vizite: 599 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp