O nouă tehnică prezintă multiple avantaje în transferul autolog de grăsime în reconstrucția sânului

Autor: Acasandrei Mihaela , publicat la 26-10-2017

O nouă tehnică prezintă multiple avantaje în transferul autolog de grăsime în reconstrucția sânului

Potrivit statisticilor oferite de Globocan 2012 anual sunt diagnosticate cu cancer mamar 8,980 femei în România.


Îndepărtarea chirurgicală a tumorii continuă să reprezinte o componentă crucială în succesul tratamentului cancerului de sân, dar de multe ori se însoțește de pierderea țesutului mamar, mastectomia parțială fiind necesară în circa 80% dintre cazuri. Oamenii de știință din cadrul Universității de Medicină din Viena, Departamentul Obstetrică și Ginecologie, au dezvoltat o nouă metodă prin care urmăresc să îmbunătățească tehnica de reconstrucție a sânilor prin transfer autolog de grăsime, astfel încât să se reducă numărul intervențiilor chirurgicale cu până la 2 operații.


Transplantul autolog de grăsime pentru reconstrucția sânului presupun prelevarea de țesut gras propriu dintr-o anumită zonă donatoare a corpului (abdomen, coapse, șolduri, șanțul subfesier), în funcție de preferințele pacientei și diverse alte considerente, recoltat prin metoda lipoaspirației (liposucție). Mai mulți factori sunt necesari a fi respectați pentru a asigura succesul intervenției și refacerea rapidă, eficientă, a țesuturilor implicate.

Administrarea plasmei îmbogățite cu trombocite (PRP, Plateles Rich Plasma) favorizează procesul de vindecare din prisma conținutului mare și variat de factori de creștere implicați în inițierea și susținerea procesului de vindecare.

 

Plasma îmbogățită cu trombocite acționează asemenea unui fertilizator” explică Edvin Turkof a cărui muncă s-a concentrat aproape exclusiv în ultimii 12 ani asupra transplantului autolog de grăsime în reconstrucția mamară. Pentru a produce 1-2 mililitri de concentrat trombocitar sunt necesari circa 10 ml de sânge, iar pentru 100 ml de grăsime folosită în cadrul intervenției sunt necesari 20 ml de PRP.

150-200 ml de grăsime este cantitatea optimă, în medie, pentru reconstrucția (parțială) a sânului și prin urmare pierderea a 200-250 ml de sânge necesară pentru producerea PRP este considerată excesivă.


Metoda inovatoare de producere a plasmei îmbogățite cu trombocite (PRP) dezvoltată de Edvin Turkof și colaboratorii săi constă în utilizarea unui aparat de plasmafereză care separă trombocitele și le colectează sub forma de concentrat plachetar. Restul componentelor celulare din sânge și plasma sunt reintroduse, fiind astfel limitată pierderea de sânge. Această procedură lipsită de durere permite colectarea a 300 ml concentrat trombocitar, utilizat ulterior pentru a susține trofic țesutul gras autolog transferat pentru reconstrucția sânului.


În trecut, concentratul trombocitar restant în urma unei unice proceduri era aruncat. Această tehnică permite însă păstrarea concentratului și reutilizarea acestuia la procedurile ulterioare. În medie, pentru reconstrucția mamară utilizând țesut gras autolog sunt necesare 3-4 proceduri chirurgicale minim invazive, fiecare având o durată de circa 45 de minute. Faptul că numărul minim de intervenții a fost redus la 3-4 reprezintă tot un avantaj al acestei noi tehnici.

Sursa: News-Medical.Net

Publicat la 26-10-2017 | Vizite: 868 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp