O metodă de reducere a riscului de melanom în cazul persoanelor roșcate

Autor: Mancaș Mălina , publicat la 26-09-2017

O metodă de reducere a riscului de melanom în cazul persoanelor roșcate
Un studiu recent din cadrul Universității de Medicină din Boston prezintă o posibilă stretegie de a reduce riscul de melanom în cazul persoanelor roșcate.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Nature.

Melanomul este o formă de cancer de piele ce ia naștere din melanocite. Acestea sunt celulele ce produc un pigment numit melanină, care protejează stratul epidermic de efectele dăunătoare ale radiațiilor ultraviolete de la soare. Conform Societății Americane a Cancerului, melanomul este vinovat pentru doar 1% din totalul cancerelor de piele din SUA, dar este responsabil de un număr ridicat de decese cauzate de cancerele de piele.

Este cunoscut faptul că persoanele cu păr roșcat, piele deschisă la culoare și pistrui prezintă un risc ridicat de melanom. Asta deoarece persoanele roșcate sunt mai predispuse la a avea o variație a unei gene numite MC1R (melanocortin-1-receptor) ce poate reduce pigmentarea pielii.

Mecanismele moleculare și biologice ale dezvoltării melanomului nu sunt pe deplin cunoscute și explicate, mai ales modul în care MC1R este afectat de radiațiile UV, de ce persoanele roșcate sunt mai predispuse melanomului și dacă efectele genetice asociate părului roșcat pot fi reduse terapeutic.

În acest scop au fost efectuate o serie de experimente prin prelevarea de celule ale pielii de la modele de cobai. Inițial, culturile celulare au fost analizate în funcție de variațiile MC1R și expuse la radiații UV. Ca răspuns la radiații, s-a observat reducerea în palmitoilarea MC1R  din celulele cutanate, Palmitoilarea este un proces crucial pentru semnalarea proteinei MC1R și efectul de pigmentare. Reducerea acestui proces poate reduce de asemenea pigmentarea pielii și creșterea riscului de cancer de piele.

Ulterior s-a analizat și determinat dacă o intensificare a procesului de palmitoilare din proteina M1CR a ajutat și a conferit protecție împotriva cancerului de piele. Cobaii au fost grupați astfel: un grup a fost tratat cu molecule numite palmostatine B ce dirijează palmitoilarea, în timp ce al doilea grup nu a beneficiat de tratament. După expunerea ambelor grupuri la radiații UV, s-a observat că acei șoareci tratați cu palmostatină B au fost mai puțin susceptibili la dezvoltarea melanomului, comparativ cu rozătoarele netratate. Studiul indică faptul că o creștere a palmitoilării M1CR din celulele cutanate poate fi o metodă fezabilă de reducere a riscului de melanom la persoanele roșcate.

Sursa: Medical News Today

Publicat la 26-09-2017 | Vizite: 737 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp