Interacţiunile sociale, benefice pentru eficienţa chimioterapiei

Autor: Costin Oana , publicat la 25-07-2017

Interacţiunile sociale, benefice pentru eficienţa chimioterapiei
Conform rezultatelor unei cercetări recente, şansele de supravieţuire ale unei persoane care face chimioterapie ar fi sporite de interacţiunile sociale ale acesteia.

Deşi şansele de supravieţuire ale pacienţilor cu cancer au crescut în ultimii ani, se cunosc puţine informaţii despre legătura dintre relaţiile sociale ale pacienţilor şi posibilul efect asupra tratamentului cancerului, respectiv asupra chimioterapiei.

În acest context, cercetătorii de la Institutul Naţional de Cercetare a Genomului Uman şi Universittaea Oxford şi-au propus să determine impactul pe care viaţa socială a bolnavilor oncologici l-ar avea asupra ratei de supravieţuire.

Cercetătorii au utilizat informaţiile medicale a 4691 pacienţi cu cancer, cu vârsta medie de 60 de ani, care făceau chimioterapie. Totodată, pentru a vedea în ce măsură co-prezenţa altor pacienţi care fac chimioterapie este benefică, cercetătorii au creat o reţea de pacienţi care să locuiască împeună în facilităţile medicale unde primeau tratamentul.

În cadrul analizei, autorii au avut în vedere timpul petrecut de pacienţi în prezenţa celorlalţi şi rata de deces la 5 ani de la diagnostic. 

S-a observat că interacţiunile şi compania pacienţilor care supravieţuiseră cancerului timp de minimum 5 ani s-au asociat cu o creştere a ratei de supravieţuire a pacienţilor participanţi la studiu.

În schimb, interacţiunile cu cei care aveau şanse limitate de a supravieţui s-au asociat cu o reducere a ratei de supravieţuire a participanţilor.

Studiul este observaţional, ceea ce înseamnă că nu se pot trage concluzii legate de relaţia de cauzalitate dintre cele două aspecte, însă autorii speculează că o posibilă explicaţie ar fi răspunsul la stres al persoanelor. Dacă o acumulare excesivă de hormoni ai stresului, precum adrenalina, poate duce la reducerea şanselor de supravieţuire, interacţiunile sociale se pare că pot scădea acest stres.

Studiul a fost publicat în jurnalul Network Science.

Sursa: Medical News Today

Publicat la 25-07-2017 | Vizite: 664 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp