Distribuția grăsimii corporale și diferențierea subtipurilor cancerului mamar

Autor: Acasandrei Mihaela , publicat la 09-10-2017

Distribuția grăsimii corporale și diferențierea subtipurilor cancerului mamar

În timp ce acumularea subcutanată și abdominală (viscerală) contribuie la apariția cancerului mamar, cele două tipuri de obezitate sunt asociate cu subtipuri diferite ale maladiei canceroase, susține un studiu publicat în jurnalul The Oncologist, recenzat de Societatea de Oncologie Translațională.

Legătura dintre obezitate și riscul de cancer, inclusiv cel de sân, este recunoscută și validă prin intermedul a numeroase studii publicate în ultimul deceniu. Fapt care susține nevoia asiduă de a dezvolta strategii tot mai eficiente pentru reducerea riscului de cancer mamar, cum ar fi optimizarea stilului de viață în vederea unui bun management ponderal, respectiv administrarea de Tamoxifen, aprobat pentru prevenirea cancerului de sân.

Cu toate acestea, tamoxifenul este eficient doar în scăderea riscului de cancer mamar cu receptori de estrogen sau estrogen-receptor pozitiv, neexistând terapii preventive pentru celelalte subtipuri de cancer.

Conform studiilor anterioare se credea că obezitatea - boală caracterizată prin creșterea în exces a masei corporale grase – se asociază puternic cu tipul de cancer mamar estrogen-receptor pozitiv. Au început însă să apară tot mai multe dovezi potrivit cărora riscul femeilor de a dezvolta cancer de sân, cu sau fără receptori de estrogen, este specific în funcție de distribuția a țesutului gras.

În acest sens, la studiul curent au participat un număr de 1,316 femei chineze han cu vârsta între 25 și 70 ani, recent diagnosticate cu cancer mamar, paciente în cadrul unuia din cele 21 de spitale din Nordul și Estul Chinei, incluse în studiu. S-a alcătuit un grup de control din rândul femeilor sănătoase internate în spitale pentru evaluarea medicală de rutină.

Indicele de masă corporală a fost utilizat pentru a aprecia masa grasă subcutanată, iar indicele talie-șold pentru estimare țesutului adipos visceral. Cercetătorii au consemnat dacă pacientele au fost diagnosticate cu cancer mamar estrogen-receptor pozitiv sau negativ pentru a stabili dacă există asocieri între compoziția corporală și riscul de cancer mamar de un anumit subtip.

  • Rezultatele obținute au arătat că în rândul femeilor cu adipozitate acumulată predominant subcutanat, riscul de cancer mamar estrogen-receptor pozitiv a fost mai mare, în special în perioada premenopauzală. 
  • La polul opus, distribuția viscerală a țesutului adipos a fost asociată cu un risc crescut de cancer de sân estrogen-receptor negativ, mai ales la femeile după menopauză.


Concluziile studiului ar putea contribui la elaborarea unor strategii mult mai precise și implicit mai eficiente pentru prevenția cancerului mamar, în special pentru cel fără receptori de estrogen, care nu dispune de medicație preventivă.

Zhigang Yu aduce în discuție rolul clinicienilor în stabilirea riscului de cancer mamar estrogen-receptor pozitiv la femeile cu obezitate înainte de a prescrie terapia cu tamoxifen, aprobată pentru prevenirea acestui subtip de cancer.

Sursa: Breast Cancer News

Publicat la 09-10-2017 | Vizite: 744 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp