Dieta și exercițiile fizice îmbunătățesc eficiența chimioterapiei la copiii cu cancer

Autor: Acasandrei Mihaela , publicat la 28-09-2017

Dieta și exercițiile fizice îmbunătățesc eficiența chimioterapiei la copiii cu cancer
Potrivit unui studiu recent publicat în jurnalul Pediatrics Research, dieta și activitatea fizică au potențialul de a crește eficiența tratamentelor oncologice, respectiv de a reduce consecințele pe termen lung ale chimioterapiei la populația pediatrică.

Aceste descoperiri au rolul de a încuraja stabilirea unor strategii pentru a echilibra balanța energetică – o combinație între alimentație și exerciții fizice – care pot fi implementate cu succes în timpul tratamentului oncologic, nu doar pentru a controla sau a trata obezitatea.

Cercetătorii au inclus în analiză 67 de studii – 32 de studii clinice la pacienții pediatrici, respectiv date provenind de la mai multe cohorte de pacienți pediatrici diagnosticați cu diferite forme de cancer, precum leucemie limfoblastică acută, rabdomiosarcom și tumori cerebrale.

Relația dintre dietă plus exercițiu fizic și efectele sale pozitive asupra prognosticului bolii canceroase la pacienții cu obezitate reprezintă un subiect de mare interes în domeniul cercetării medicale, însă puține lucruri se cunosc până în prezent la pacienții pediatrici tratați pentru cancer.

În timp ce adoptarea unei alimentații sănătoase este încurajată atât pe parcursul, dar și după tratamentul anti-cancer, intervențiile dietetice specifice nu sunt de rutină în planul terapeutic al pacienților oncologici de vârstă pediatrică. Mai ales în ceea ce privește activitatea fizică, clinicienii devin foarte precauți atunci când prescriu un regim de exerciții fizice.
 
Scopul acestei meta-analize subliniază importanța optimizării dietei și creșterii gradului de activitate fizică, și nu doar ca strategii pentru reducerea obezitățiii cum se pune accentul în prezent. Potrivit rezultatelor obținute, modificarea dietei sau suplimentarea activității fizice moderate, pot imbunătăți eficacitatea chimioterapiei independent de efectele acestor strategii asupra greutății corporale la pacienți.

Obezitatea, o consecință a globalizării ce capătă un caracter epidemic în ultimele decenii și un factor major de risc pentru mai multe forme de cancere, este tot mai prevalentă la populația pediatrică din toată lumea.

  • Potrivit dovezilor existente până în acest moment, pacienții cu obezitate de vârstă pediatrică ce au fost diagnosticați cu leucemie sau tumori osoase au un prognostic sumbru în ceea ce privește supraviețuirea.
  • Cercetările indică de asemenea la pacienții cu obezitate o rată mai crescută a recidivei și a rezistenței la tratamentele oncologice.
  • Concluziile studiului de față aduc în discuție inclusiv nevoia unei abordări multifactoriale a tratamentului anti-cancer la pacienții cu predispoziție genetică pentru obezitate.
Deși legătura dintre o dietă deficitară în alimente de calitate, stilul de viață sedentar și apariția obezității a fost confirmată în nenumărate studii, mecanismul prin care acești doi factori influențează evoluția tumorală nu este pe deplin cunoscut.

Activitatea fizică este esențială pentru controlul obezității și ameliorarea calității vieții, dar alegerea unui protocol de exerciții fizice specific pentru pacienții oncologici constituie o provocare pentru clinicieni. Conform afirmațiilor lui Keri Schadler, co-autor al studiulu, sunt numeroși factori care trebuie luați în calcul atunci când se dorește prescrierea unui regim de activitate fizică, inclusiv tipul tumorii, localizarea acesteia, starea de sănătate a pacientului, frecvența, durata și intensitatea exercițiilor etc. Un lucru este clar, „activitatea fizică pe durata tratamentului anti-cancer este sigură și îmbunătățește condiția fizică a pacienților,” punctează Schadler.

Sursa: News-Medical.Net

Publicat la 28-09-2017 | Vizite: 764 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp