Cum influențează microbiota intestinală eficiența terapiilor în cancer?

Autor: Acasandrei Mihaela , publicat la 28-04-2017

Cum influențează microbiota intestinală eficiența terapiilor în cancer?
Potrivit unui studiu condus de University College London, activitatea medicamentelor utilizate în terapia cancerului depinde de compoziția florei microbiene intestinale. Studiul a fost realizat pe modele animale, mai excat nematode sau viermi cilindrici, la care s-a analizat modul în care flora lor bacteriană procesează nutrienții și medicamentele.

Rezultatele studiului, publicate în jurnalul științific Cell, subliniază care ar putea fi beneficiile manipulării microbiomului intestinal și al dietei pentru a crește eficiența tratamentelor anti-cancer și  oferă o mai mare înțelegere în ceea ce privește variabilitatea eficienței diferitelor medicamente la diferiți indivizi.

Caenorhabditis elegans este folosit de regulă în studiile ce analizează metabolismul uman datorită similarităților în ceea ce privește evoluția la om și relația sa cu microbiota intestinală.

Cercetătorii au testat 55,000 de condiții la C. Elegans variind genele bacteriene, dar și tipul de medicamente administrate și dozele. Ei au utilizat analiza computațională pentru a analiza în detaliu modul în care ADN-ul bacterian, nutrienții din dietă și compușii chimici afectează eficiența fluoropirimidinei, un medicament comun administrat în terapia cancerului colorectal.

Astfel s-au evidențiat 2 mecanisme ce conduc la modificarea activității medicamentului la nematodele utilizate drept model. Primul face referire la tulpinile bacteriene care stimulează metabolizarea medicamentului în forma activă, iar cel de al doilea influențează metabolismul celulelor canceroase astfel încât să inducă moartea celulară.

De asemenea, co-terapia s-a dovedit a fi nefavorabilă în unele situații acțiunii medicamentelor anti-cancer. De exemplu, administrarea de metformin, medicament din clasa anti-diabeticelor orale, reduce activitatea fluoropirimidinei la C. Elegans prin inhibiția proceselor susținute de flora bacteriană intestinală.

Aceste descoperiri sunt critice pentru a identifica factorii ce țin de microbiotă și care influențează eficiența medicamentelor, respectiv cum pot fi aceștia manipulați cu ajutorul suplimentelor dietetice, ceea ce poate avea un impact major în sucesul terpiilor anti-cancer.

Sursa: Medical Xpress

Publicat la 28-04-2017 | Vizite: 743 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp