Cum ajut pe cineva cu cancer și depresie?

Autor: Costin Oana , publicat la 22-03-2017

Cum ajut pe cineva cu cancer și depresie?
Diagnosticul de cancer are un impact puternic asupra pacienților. Tristețea, neputința, îndoială, teamă, începând de la aflarea diagnosticului, continuând pe durata tratamentului sau chiar după vindecarea bolii sunt normale. Teama de moarte, modificările pe care le aduce boala, efectele secundare ale tratamentului sunt aspecte care pot amplifica stările de spirit negative.

Pe fondul acestui eveniment de viață dificil se poate instala depresia, manifestată prin tristețe prelungită, anxietate sau iritabilitate, tulburări ale poftei de mâncare, insomnii, pierderea interesului față de activitățile care înainte erau plăcute, gânduri suicidare etc.

Conform Societății Americane a Cancerului, la pacienții oncologici, unul din patru va dezvolta și depresie. Sprijinul emoțional și social al familiei și celor apropiați este foarte important pentru persoanele cu cancer, ajutându-le să se simtă mai puțin anxioase și deprimate și îmbunătățindu-le calitatea vieții. (1)

Dacă cineva apropiat care se confruntă cu cancerul manifestă simptome de depresie, iată ce puteți face pentru a-i fi alături:
  • Unele persoane pot încerca să ascundă tristețea și teama arătându-se vesele și împăcate, din dorința de a-i proteja pe ceilalți. Însă depresia se manifestă prin multe alte simptome, de aceea le veți putea recunoaște informându-vă despre această tulburare și modul prin care se manifestă la nivel emoțional, cognitiv, în corp.
  • Încurajați persoana să consulte un specialist în sănătatea mintală. Este cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru cea. Puteți cere sfatul medicului oncolog dacă aveți dubii în privința prezenței depresiei, dacă aveți dificultăți în a convinge persoana să consulte un psihoterapeut sau psihiatru ori dacă aveți nevoie de recomandări în acest sens. Oferiți-vă să o ajutați cu găsirea unui specialist în sănătatea mintală, mergeți cu ea la consultații/ședințele de terapie, asigurați-vă că urmează tratamentul recomandat.
  • Informați-vă despre existența unui grup de suport în orașul dvs pentru cei cu boli oncologice și încurajați persoana să se înscrie. De asemenea, grupurile de suport online (din țară sau din străinătate) sunt o alternativă pentru întânirile cu persoane care trec sau au trecut prin dificultăți similare.
  • Oferiți-i tot sprijinul emoțional de care are nevoie. Încurajați persoana să vorbească despre sine, despre ceea ce simte (fără să o forțați). Mențineți cât mai frecvent contactul cu ea, în funcție și de cât de apropiați sunteți. De asemenea, faceți împreună activități care înainte îi făceau plăcere, dar pentru care și-au pierdut interesul. Foarte importantă este activitatea fizică, care poate fi făcută de la mersul pe jos până la exerciții mai complexe, în funcție de cât de dispusă este să le facă.
  • Modificările apetitului alimentar și tulburările de somn (insomnia mai ales) sunt simptome ale depresiei, dar pot fi și efecte secundare ale tratamentului. Încurajați-o să se alimenteze sănătos, să încerce să se odihnească și să vorbească despre insomnii psihoterapeutului sau psihiatrului la care merge pentru tratarea depresiei. (1), (2)

Când vorbim de cancer, este foarte posibil ca depresia să nu fie primul lucru cu care îl asociem. Însă pe durata tratamentului și după vindecare, depresia poate juca un rol important în modul în care persoana cu cancer face față bolii sale. De aceea, o atenție sporită trebuie acordată acestei tulburări, care, așa cum menționam anterior, poate afecta până la un sfert din pacienții oncologici. (3)

O prezentare pe larg despre depresie la persoanele cu cancer găsiți în acest articol.

Publicat la 22-03-2017 | Vizite: 2277 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp