Celulele T, mai active in depistarea cancerului decat se credea

Autor: Rusu Andreea , publicat la 25-10-2017

Celulele T, mai active in depistarea cancerului decat se credea
Spre deosebire de ce credeau anterior oamenii de știință, noi cercetări susțin că celulele T ce luptă împotriva cancerului pot detecta și celulele canceroase care manifestă mai puțin boala.

În momentul în care cercetatorii cultivă celule T în laborator, acestea se află în echilibru, așteptând să se întâlnească cu celulele canceroase. Totuși, acesta nu este modul prin care ele funcționează în organism. În corp, aceste celule sunt precum niște detectivi care nu așteaptă, ci caută în mod activ celulele infectate.

Studiul reprezintă un pas important spre dezvoltarea de celulele T killer care să atace tumorile.

Descoperirile sunt rezultatul a peste 1.000 de experimente individuale ce au urmărit declanșarea celulelor T atunci când sunt stimulate de o sursă umană nedetectabilă.

Cercetările demonstrează că celulele T pot declanșa moartea celulelor cu mult mai puține semne de patogeni infecțioși, vătămări fizice, cât și transformări maligne față de ceea ce se considera anterior.

Studiul urmărește acele celule T care au potențialul să dezvolte cea mai puternică legătură cu celulele avariate, atunci când celulele T sunt puse în contact cu acestea. Cu ajutorul noilor teste, se poate măsura interacțiunea în mediul nativ, energizat.

Cercetătorii au utilizat pensete optice pentru a selecta sfere microscopice, tapetându-le cu aceleași peptide întâlnite pe celulele bolnave, iar apoi au amplasat aceste sfere pe celulele T. Fără nicio forță, se presupunea că celulele T vor adulmeca fiecare peptidă într-un proces lung care se va termina în momentul în care la receptori s-au legat suficiente peptide astfel încât să se declanșeze un răspuns imun. Apoi oamenii de știință au aplicat celulei T o forță de 10 piconewtoni. Cu ajutorul unui colorant special aplicat celulei T, s-a observat o creștere a calciului intracelular, dovadă a activării acesteia. Atunci cercetătorii au început să îndepărteze câte o peptidă, observând că dacă aplică o forță mică, celula T poate să își îndeplinească funcția chiar și la contactul cu un număr de două peptide.

Studiul poate ajuta la dezvoltarea de noi strategii pentru terapiile cu celule T. Cercetările au fost publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Sursa: Futurity

Publicat la 25-10-2017 | Vizite: 931 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp