Cadmiul ar putea crește riscul de cancer endometrial

Autor: Acasandrei Mihaela , publicat la 17-08-2017

Cadmiul ar putea crește riscul de cancer endometrial
Cancerul de endometru constituie cea mai frecventă afecțiune ginecologică malignă în țările în curs de dezvoltare. Din punct de vedere al frecvenței, în România cancerul endometrial se situează pe locul 4 în categoria bolilor maligne genitale la femei, după cancerul mamar, cervical și ovarian.
La nivel național, incidența maximă este între 60 și 64 de ani, remarcându-se o rată crescută de mortalitate la femeile cu vârsta sub 65 de ani. (1) Aceste aspecte subliniază importanța identificării precoce a factorilor de risc, ca precondiție a screening-ului eficient pentru prevenirea sau reducerea incidenței cancerului endometrial.

Citiți mai multe despre cancerul de endometru, cunoscut și sub denumirile de neoplasm endometrial, cancer sau neoplasm de corp uterin, în articol
Potrivit unui studiu publicat în PLOS ONE, valorile crescute ale cadmiului în organism au fost asociate cu majorarea riscului de cancer la femei, cadmiul fiind un element non-esențial, toxic, cu potențial de bioacumulare, ce mimează activitatea biologică a estrogenului și manifestă multiple efecte adverse asupra sănătății: alterarea homeostaziei calciului, creșterea riscului pentru cancer mamar, pulmonar și pancreatic. (2)

Autoarea principală a studiului, Jane McElroy, profesor asociat în cadrul Universității din Missouri, Departamentul de Medicină de Familie și Comunitară, explică cum cadmiul este un metal toxic, extrem de persistent și care se acumulează în organism în decursul timpului: 

Sursele expunerii la cadmiu

Principala formă de expunere la cadmiu în rândul persoanelor care nu sunt expuse în mod regulat mediului profesional toxic, este ingestia alimentelor care conțin acest metal. Printre acestea se numără: organele precum ficatul rinichii, crustaceele – homarii, creveții, crabii – și cerealele.

A doua rută non-ocupațională de expunere este fumul de țigară, plantele de tutun absorbind foarte rapid cadmiul din sol.

Mostrele de urină provenite de la marii fumători au prezentat nivele de două mari de cadmiu comparativ cu cele ale nefumătorilor, unctează autorii.
Cancerul endometrial a fost asociat cu expunerea la cadmiu prin efectele estrogen-like pe care le manifestă la nivelul uterului, posibil prin intensificarea proliferării mediate de receptorii estrogenici, astfel contribuind la creșterea riscului,” afirmă Jane McElroy.

Studiul caz-control s-a desfășurat în perioada ianuarie 2010 – octombrie 2012, la el participând 631 de femei diagnosticate cu cancer de endometru și 879 de femei în grupul de control, cu vârsta medie de 65 de ani (18-81 ani).
Acesta a constat într-un interviu telefonic cu durata de 35 de minute prin intermediul căruia au fost colecate informații cu privire la starea generală de sănătate, stil de viață, dietă și factori de risc preexistenți pentru cancerul endometrial.
Consecutiv interviului, femeile au primit kit-uri pentru colectarea mostrelor de urină și salivă, urmând a fi analizate pentru determinarea nivelului de cadmiu. (2), (3)

Comparând nivelele de cadmiu, a fost remarcată „o asociere statistic semnificativă între riscul de cancer endometrial și cadmiul urinar și din salivă la femeile investigate. Mai exact, incidența cancerului endometrial a fost cu 22% mai crescută în rândul femeilor cu valori crescute ale cadmiului.”
Specialiștii sunt precauți și afirmă că relația dintre expunerea la cadmiu și cancerul endometrial trebuie validată prin intermediul unor studii mai ample pentru o mai bună înțelegere. Între timp, limitarea expunerii la acest metal este indicată, în special dacă implică întreruperea fumatului, repectiv consumul responsabil al surselor alimentare de cadmiu.

McElroy exlică faptul că „sursele alimentare de cadmiu nu trebuie eliminate complet din dietă, însă aportul lor trebuie realizat cu moderație. Această recomandare este valabilă mai ales în cazul femeilor cu predispoziție pentru cancerul endometrial din prisma istoricului familal sau personal de diabet sau obezitate.

Cercetări recente atrag atenția că obezitatea este de asemenea un factor de risc pentru cancerul de endometru, scăderea în greutate la femei fiind benefică pentru diminuarea acestuia. Mai multe detalii găsiți în articol
Sursa: Medical News Today

Publicat la 17-08-2017 | Vizite: 843 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp