Activitatea fizică reduce oboseala şi declinul cognitiv la supravieţuitorii cancerului

Autor: Costin Oana , publicat la 26-07-2017

Activitatea fizică regulată ar putea reduce două dintre cele mai comune efecte adverse ale tratamentului cancerului de sân, respectiv oboseala şi afectarea cognitivă (probleme de memorie, dificultăţi de concentrare a atenţiei). Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Illinois şi Universitatea Northeastern din Boston în colaborare cu cei de la Digital Artefacts din Iowa City, dezvoltatorii aplicaţiei BrainBaseline.

Autorii şi-au propus să investigheze legătura dintre nivelul de activitate fizică, oboseală şi performanţa cognitivă la 300 de persoane care supravieţuiseră cancerului de sân. Spre deosebire de alte studii, în care s-au folosit eşantioane mici de pacienţi şi auto-evaluări ale activităţii fizice şi funcţiilor cognitive, cercetarea de faţă a utilizat un eşantion naţional de supravieţuitoare ale cancerului de sân şi măsurători obiective ale activităţii fizice şi performanţei cognitive.

 

Cei de la Digital Artefacts au creat o aplicaţie special penru acest studiu, care a inclus chestionare şi activităţi menite să măsoare memoria, atenţia şi capacitatea de multitasking a participanţilor la studiu. Nivelul de activitate fizică a fost determinat cu ajutorul unui accelerometru.

 

Rezultatele au arătat că o activitate fizică medie sau ridicată era asociată cu o mai bună performanţă a memoriei, atenţiei şi capacităţii de multitasking, dar şi cu o reducere a oboselii, contrar opiniei generale conform căreia sportul te oboseşte.

 

În continuare, echipa de cercetare ţi-a propus să investigheze mai amănunţit aceste corelaţii şi să vadă dacă există şi o legătură cauză-efect între acestea.

 

Recomandarea cercetătorilor pentru pacienţii cu cancer şi pentru supravieţuitori este să devină cât mai activi, chiar şi 10 minute pe zi.

 

Studiul a fost publicat în jurnalul medical Breast Cancer Research and Treatment.

 

Sursa: Science Daily


Publicat la 26-07-2017 | Vizite: 647 | bibliografie

Alte articole:
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp