suspiciune cancer pulmonar

Secțiunea: Ar putea fi cancer?
5 comentarii 1
1 Vizantea Raportează conținut inadecvat Trimis: 10-05-2018, 03:22:03

Membru din 10-05-2018

Subiecte: 1

Comentarii: 2

Datele problemei: am 54 ani, pana recent mare fumator, expunere la noxe respiratorii (lab. chimie), BPOC cunoscuta, in decembrie-ianuarie am avut un edem de gamba dreapta insotit de tuse tabagica, dureri toracice, episoade de hemoptizie (cam 3 zile, la tusea de dimineata). Consultul cardiologic ulterior a confirmat TVP si TEP mic. Cu ocazia sperieturii datorate hemoptiziei am facut si analize de markeri tumorali, rezultatul NSE fiind 39.62 ng/ml, ceea ce ar fi sugerat un cancer microcelular.
CT fara substanta de contrast releva 2 noduli pulmonari bilaterali (12/10 mm apical LS; 11/9 mm LID) la 20.02.2018
Bronhoscopie: aspect bronsitic difuz bilateral. Fara aspecte proliferative pana la nivel de subsegmentare. LBA in teritoriul LM cu 200 ml SF si recuperare moderata aspirat pentru bacterio si BAAR (d,c).
LBA: fara celule tumorale, BAAR negativ in M, relativ frecvente coniofage, siderofage 16%. tablou citologic caracteristic fumatorilor.
Aspirat bronsic: BAAR negativ in microscopie.
Am fost trimis la chirurgul toracic pentru excizia unui nodul insa, datorita trombozei, acesta mi-a spus ca ar fi mai bine sa fac mai intai un PET-CT.
Rezultat PET-CT (14.03.2018):
Distributie fiziologica a radiotrasorului la nivelul faringelui, laringelui, glandelor salivare si tiroidei.
Imagine ganglionara cu ax scurt infracentrimetic situata in fereastra aorto-pulmonara, moderat activa metabolic, cu SUV max = 2,88 cu aspect nespecific. Fara alte adenopatii supradiafragmatice care sa asocieze fixarea radiotrasorului.
Leziuni cu aspect cavitar ce asociaza fixare parietala a radiotrasorului situate in segmentul Fowler stang de maxim 12/10 mm si SUV max pana la 5.35 si in segmentul Fowler drept (11/9 mm, SUV max = 3,78). Alte infiltrate alveolare moderat captante pentru radiotrasor se pun in evidenta in segmentul ventral si dorsal superior stang, Fowler stang, antero-bazal LIS si Fowler drept. Pahipleurita bazala bilaterala asociata cu nodul postero-bazal drept moderat activ metabolic si mici bule de emfizem subpleural bilateral.
Ficat cu cateva leziuni hipodense spontan la nivelul ambilor lobi, inactive metabolic, cu aspect chistic.
Splina, pancreas, colecist, glande suprarenale fara focare active metabolic incluse.
Imagini limfoganglionare inghinale bilaterale cu ax scurt infracentimetric, minim captante pentru radiotrasor cu aspect inflamator-nespecific. Fara alte adenopatii subdiafragmatice care sa asocieze fixarea radiotrasorului.
Captare crescuta a radiotrasorului la nivelul duodenului D2.
Fara noduli peritoneali metabolic activi, fara lichid de ascita.
Excretie fiziologica a radiotrasorului la nivelul rinichilor si vezicii urinare.
Fara focale metabolic active la nivelul segmentelor osoase scanate. Insula de osteocondensare la nivelul platoului vertebral antero-inferior L3.
Concluzie: Leziuni polimorfe cu aspect mixt (leziuni cavitare, alveolare si nodulare) pulmonare bilateral metabolic active in grade diferite.

Medicul radiolog mi-a spus ca mai degraba i s-ar parea un proces infectios, insa am repetat analizele pentru TB + citologie si totul a iesit negativ. Deocamdata iau doar anticoagulante pentru ca tromboza nu-mi da pace si nu prea stiu ce sa fac in afara de asteptat pana la un nou CT pentru a vedea daca nodulii au mai crescut sau nu.

Multumesc anticipat pentru orice sfat/opinie specializata.
2 RaulDuke Raportează conținut inadecvat Trimis: 10-05-2018, 16:44:56

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7282

Răspuns pentru (Vizantea, Azi, ora 03:22:03):


aspectul (descrierea) este mai putin sugestiv pentru cancer si mai sugestiv pentru tuberculoza. ce a zis medicul chirurg toracic, dupa vederea rezultatului PET/CT?
3 Vizantea Raportează conținut inadecvat Trimis: 10-05-2018, 18:08:30

Membru din 10-05-2018

Subiecte: 1

Comentarii: 2

De-abia maine ajung la chirurg si voi putea raspunde. Dupa primirea rezultatului PET-CT am facut o analiza de sputa (repetata 2 zile consecutiv) iar rezultatul a fost negativ pt tuberculoza. Am asteptat si rezultatul culturilor pentru fungi si alte lighioane - negativ si asta. Am facut, de capul meu, si un test pentru anticorpi anti-Histoplasma - tot negativ (am lucrat ceva timp in zona endemica pentru Histoplasma si am vrut sa o exclud).
Inainte de povestea asta am avut o perioada de mai bine de 1 an cu o "sinuzita" zdravana care mai ceda la antibiotice ca sa revina iar. Am pus intre ghilimele pentru ca nu stiu cat a fost sinuzita si cat ceva pneumonie. Am sinuzita cronica, de aceea n-a fost nimic nou pentru mine si nu m-am gandit la infectii pulmonare serioase.
Am insa doua intrebari:
1) Daca ar fi vorba de un cancer microcelular, PET-CT ar putea sa-l "vada" in stadiu incipient? Am inteles ca ar fi vorba de celule diseminate care n-ar putea fi detectate decat cand se ajunge in stadiu avansat. Dar nu sunt sigur ca am inteles bine.
2) Cata incredere se poate acorda markerilor tumorali? Am repetat NSE si la cca 1 luna dupa ce avusesem 39 ng/ml, valoarea scazuse la 21 ng/ml. Un medic oncolog mi-a spus ceva de genul "in cancerul pulmonar nu se poate pune nicio baza pe markeri tumorali"... Intreb pentru ca de la aceasta analiza a plecat totul.
Va multumesc mult pentru raspunsuri si pentru timpul petrecut cu explicatii pentru cei care bajbaie cand se trezesc fata in fata cu boala sau doar cu amenintarea ei.
4 RaulDuke Raportează conținut inadecvat Trimis: 10-05-2018, 19:00:09

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7282

Răspuns pentru (Vizantea, Azi, ora 18:08:30):


1. da, cu niste limite. totul trebuie integrat clinic de medicul pneumolog. eu nu vad elemente suficiente pentru a accepta ca e vorba de cancer. s-ar putea sa trebuiasca o biopsie.
2. intr-adevar, plecarea de la dozarea markerului NSE este o ineptie pentru care il consider responsabil pe cel care a recomandat-o. nu trebuiesc folositi (cel putin nu in acest fel) markerii tumorali, mai ales la cancerul pulmonar.
5 Vizantea Raportează conținut inadecvat Trimis: 10-05-2018, 19:48:07

Membru din 10-05-2018

Subiecte: 1

Comentarii: 2

Răspuns pentru (RaulDuke, Azi, ora 19:00:09):


1) Da, pneumologul m-a trimis la chirurg pentru excizie/biopsie. Chirurgul a oscilat daca sa ma cheme la taiere sau nu pana ce a vorbit cu pneumologul care i-a spus ca e suspiciune mare de microcell pe baza de NSE si ProGRP. Apoi a dat inapoi cand a aflat de TVP si TEP spunandu-mi textual "asta nu e deloc in avantajul nostru". Mi-a spus ca operatia pentru excizie e "operatie adevarata" si ca exista posibilitatea ca anestezistul sa nu-si dea acordul si nici el nu si-ar dori sa mor pe-acolo. Ca atare, am stabilit sa fac PET-CT. Revin maine cu opinia lui dupa ce vede CD-ul.
2) "Responsabil" pentru analiza initiala NSE este o ruda biochimist care a fost ingrijorata cand i-am povestit ca am scuipat sange si m-a chemat sa-mi faca "niste analize din partea casei". Habar n-am avut la ce analize s-a gandit, dar erau exact CYFRA si NSE.
Insa apoi, toti 4 pneumologii la care am fost au luat foarte in serios markerul NSE... Deci, ori am avut ghinion, ori exista un conflict de opinie generalizat pneumologi/oncologi asupra semnificatiei markerilor. Eu sunt ultimul care ar trebui sa-si dea cu parerea fiind total incompetent in materie si, in plus, pacient afectat direct. Insa e un pic bulversant. S-ar putea comenta mult pe tema asta, dar ca bolnav nu prea ai chef sa comentezi si-ti doresti doar sa gasesti medicul in care sa ai incredere.
5 comentarii 1
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Acest site folosește cookies. Continuând navigarea vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK