Interpretare buletin histopatologic (pe intelesul bolnavului)

Secțiunea: Cancerul de colon
3 comentarii 1
1 georgeta57
1 georgeta57 [9c]
05-09-2017, 20:23

Membru din 27-05-2012

Subiecte: 3

Comentarii: 9

Buna ziua (seara).
Am in fata ochilor un rezultat histopatologic si din pacate medicii (pentru care am tot respectul) nu au timp sa-ti explice "ce si cum". Rog, daca se poate si in limita timpului disponibil, sa-mi "traduca" cineva ceea ce apare din rezultat (cat de grava e situatia si cat de urgenta e initierea unui tratament).
Diagnostic: Adenocarcinom moderat diferentiat sigmoidian
MACROSCOPIE ;
Piesa de rezectie intestinala post-fixare de 20 cm
La 6 cm fata de marginea de rezectie distala este prezenta o formatiune tumorala ulcero-infiltrativa, circumferentiala, stenozanta, ce masoara 3,5 cm in axul lung. Pe sectiune, formatiunea tumorala are culoare albicioasa si infiltreaza toate straturile peretului. Marginea de rezectie radiala este la 2 cm fata de formatiunea tumorala.
MICROSCOPIE
Examenul histopatologic al sectiunii prelevate de la nivelul formatiunii tumorale descrisa macroscopic, evidentiaza o proliferare tumorala maligna de tipul unui adenocarcinom moderat diferentiat (G2); focal proliferarea desmoplazica si redus/moderat infiltrat inflamator limfo-plasmocitar dispus difuz dar si sub forma de agregate limfoide; se asociaza prezenta focala a unui infiltrat inflamator cu macrofage, dispus peritumoral, respectiv abcese peritumorale. Infiltratul inflamator limfocitar intratumoral este redus/absent. Proliferarea tumorala infiltreaza stratul muscular, subseroasa ajungand la <1 mm fata de suprafata seroasei (pT3); se asociaza prezenta de hemoragii la nivelul subseroasei. Sunt prezente aspecte de "tumor budding" (crestere tumorala infiltrativa). Sunt prezente imagini puternic sugestive de invazie tumorala vasculara venoasa (V1) si aspecte de infiltrare tumorala perineurala fara imagini certe de invazie tumorala vasculara limfatica (I0).
RAPORT DE EXAMINARE HISTOPATOLOGICA
La nivelul mucoasei colonice adiacente se observa aspecte de displazie de grad redus si inalt. Examenul histopatologic al sectiunii prelevate de la nivelul marginilor de rezectie distala, proximala respectiv radiala, nu evidentieaza prezenta de elemente tumorale (R0). S-au identificat 23 ganglioni regionali cu dimensiune intre 0,2/0,2 cm si 0,4/0,5 cm. Examenul histopatologic al sectiunilor prelevate de la nivelul limfoganglionilor, evidentiaza limfoganglioni cu histiocitoza sinusala si focal sinusuri dilatate, fara elemente tumorale pe sectiunile examinate (pN0).
PROFIL IMUNOHISTAMINIC
MLH1 - expresie nucleara absenta (control intern prezent)
PMS2 - expresie nucleara absenta (control intern prezent)
MSH2 - necontributiv (control intern absent)
MSH6 - expresie nucleara intacta (control intern prezent)
CONCLUZII
Adenocarcinom moderat diferentiat (G2) cu localizare colonica
p T 3 N 0 L 0 V 1 R 0

C: 18,9
M: 8140/3
2 RaulDuke
2 RaulDuke [7763c]
06-09-2017, 10:19

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Răspuns pentru (georgeta57, 05-09-2017, 20:23:10):


nu am cum sa "traduc" pentru ca nu scrie intr-o limba straina, scrie in romaneste. interpretarea generala este ca a fost operat un cancer relativ localizat si nu foarte agresiv, in stadiul II, cu sanse foarte mari de vindecare completa. deci e "de bine"! totusi trebuie prezentat cazul la medicul oncolog pentru a se discuta daca se va face sau nu chimioterapie postoperatorie, pe baza intregului tablou clinic, caci aceasta este de luat in discutie (fara sa fie totusi obligatorie). aveti, deci, programare la oncolog?
3 georgeta57
3 georgeta57 [9c]
06-09-2017, 13:52

Membru din 27-05-2012

Subiecte: 3

Comentarii: 9

Răspuns pentru (RaulDuke, Azi, ora 10:19:04):

Buna ziua,
Multumesc mult pentru raspuns. Da, am programare la oncolog.
Răspunde la topic
3 comentarii 1
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp