Adenocarcinom endometrial de tip endometriod

Secțiunea: Alte forme de cancer
20 comentarii 1
1 cris68
1 cris68 [7c]
17-12-2017, 00:34

Membru din 16-12-2017

Subiecte: 1

Comentarii: 7

Buna ziua,
Am 49 de ani și am intrat la menopauza de la 47 de ani.Am făcut în dată de 25 octombrie 2017 operație de limfadenocolpohisterectomie lărgită tip Wertheim, în urma căreia am obținut următorul rezultat histopatologic:
Piesa trimisă 1 anexa dreapta 2 Ggl arterei uterine dreapta 3 Fosa obturatorul dreapta 4 Anexa stânga 5 Ggl artera uterină stânga 6 Uter 7 Fosa obturatorie
stanga
Ex macroscopic
Piesa de histerectomie de 7/5/4 cm cu porțiune de vagin de 2 cm
Bloc 37 ex histopatologic
Vagin(epuizat) _perete vaginal cu hiperemie arii hemoragice, infiltrat inflamator subepitelial cu arii ulcerate la nivelul epiteliului, margini libere.
Exo endo col dreapta si stânga_cervicita cronica glandulos chistica, focal ulcerativa, chiste Naboth displazie simpla si focal moderată la nivelul epiteliului pavimentos al exocolului, metaplazie pavimentoasă matura si imatura la nivelul endoscopului.
Corp_endometru cu hiperplazie glandulos chistica, focare de endometrioza, arii cu ADK bine si mediu diferențiat (G2) endometrioza, ce invadează aproximativ 1/2 din miometru.
Parametre-hiperemie, arii hemoragice, infiltrat inflamator cronic slab
Anexa dreapta_ fragmente de ovar cu corpi albicans, chiste seroase, unele calcificate, chistadenom papilar si de suprafață,ctrompa cu hiperemie
Anexa stânga_fragmente de ovar cu corpi albicans, chiste seroase, unele calcificate, chistadenom papilar si de suprafață, trompa cu hiperemie
Ggl Fosa obturatorie dreapta_18 Ggl si 9 microggl fără invazie
Ggl Fosa obturatorie stânga_10 Ggl si 5 microggl fără invazie
Ggl artera uterină dreapta _Ggl fără invazie
Ggl artera uterină stânga _țesut fibroscopie cu hiperemie si vase de calibru mare cu hiperemie.
pT1b,pN0,pMx
FIGO IB
=============
Buletinul imunohistochimic:
Histopatologic=Fragment perete uterin prezentând intraluminal proliferare glandulara complexă cu ațipii citonucleare si stroma interpusă absenta pe alocuri cu diferențiere scuamoasa(morule) cu aspect de adenocarcinom endometrial endometriozei.
Imunohistochimic= Ck7 pozitiv în celule tumorale, ER pozitiv 50% în celule tumorale, VIM pozitiv în celule tumorale, PGR pozitiv 20% în celule tumorale, P63 pozitiv în ariile de diferentiere scoamoasa, BetaCatenina pozitiv citoplasmatic focal, Ki67 pozitiv 7-10% în celule tumorale, P53 cu marcaj nuclear slab în <60% din celule tumorale.
Concluzii= Aspectul histopatologic corelat cu testele IHC sustin diagnosticul de adenocarcinom endometrial endometrioid.
==========
După operatie, valorile mark tum CA 125 =10,1; CEA =2,28
==========
CT torace SCIV din 29.11.2017
Structuri vasculare mediastinale cu calibru si traiect normal
Rare microadenopatii în loja Baretty(max 8 mm), fereastra aorto_pulmonara (11mm) si ambele goluri (max 15 mm dr /8 mm stg).Ganglioni axilari în limite normale bilateral.
Câțiva (4-5) microfonului subpleurali de max 3 mm cu contur net neregulat in pulmonul drept (LSD sinLID sg.lateral)'si unul în LIS sg.dorsal(nespecifici, aspectul sugerează mai mult leziuni intestinale, dar în context necesita monitorizare CT).
Fara revarsatevfluide pleurale sau pericardice
Nodul suprarealism stâng hipodens hipoiodofil net conturat de 11 mm (adenom?) Suprarenala dreapta cu aspect normal.
Spondiloza toracala moderată, fără modificări de structură osoasă cu aspect de determinări secundare în scheletul toracic.
Concluzii
_rare microadenopatii mediastino-hilare
_câțiva micronoduli pulmonari nespecifici de max 3 mm în LSD, LID sg lateral si LIS sg dorsal (în context de monitorizat)
_nodul suprarenalian stâng hipodens hipoiodofil net conturat de 11 mm (de corelat cu rez CT din 17.05.2017)
=========
Înainte de operație, am făcut un CT abdomen, unde nodulul Suprarenala avea tot dimensiunea de 11 mm, iar dr.endocrinolog a spus că este staționar?
CT abdomen si pelvis din 17.05.2017
Ficat cu dimensiuni crescute pe seama lobului drept(200 mm diametru cranio_caudal), net conturat, cu structura omogena nativ si post contrast iv : fără dilatării de cai biliare intra/extrahepatice.
Colecist cu pereți subțiri, fără calculi hetrodensi.
Nodul suprarenalian stâng cu aspect adenomatoza, localizat pe brațul lateral cu diametre axiale de 11/9mm.
Splina,pancreas, glanda suprarenala dreapta cu aspect normal CT.
Rinichi bilateral cu forma, poziție și indice parechinematos normale, contur neregulat, fără imagini de calcului hipersensibilitate spontan pielo_calicialivsau ureterali.
Chisturi simple renale bilateral, cel mai mare de 15/12 mm polar superior stg.
Nefrograma si urograma prezente simetric în timpi fiziologici, fata dilatări cai de cai excretorii.
Vezica urinara in repletie, pereți subțiri, conținut lichidian omogen;ostiumuri uretrale libere.
Uter în anteversie, ax lung de 80 mm, endometru gros de 15 mm, ce prezintă un contur ușor șters fundic , cu miometru neomogen prin prezenta unei formațiuni rotunde, localizată antero_lateral stâng de 23/20 mm posibil fibrom.
Anexe fără particularități CT.
Fara lichid intra/retroperitoneal
Rare microadenopatii iliace comune stângi cu axul scurt de maxim 6 mmm
Modificări degenerative ale coloanei toraco_lombare ; fără leziuni focale suspecte în segmentul scanat.
Concluzii
Hepatomegalie
Chisturi renale bilaterale Bosniak tip I
Microadenopatii supralenalian stâng
Formațiune sugestivă pentru leiomiom.Endometru gros ce prezintă fundic contur șters_se rec completare cu examen IRM pelvis.
========
Având în vedere datele prezentate, ce plan de tratament îmi puteți recomanda?
Ce părere aveți despre nodulii de la plămâni? Poate fi si acolo un început de cancer? Sau metastaze?
Ce sunt acele microadenopatii, cum pot sa scap de ele?
Am fost la medic radioterapiei si mi_a spus că protocolul oncologic spune că pot să rămân sub observație, sau pot face brahiterapie.Părerea d-lui este ca 51% să fac brahiterapie si 49% să nu fac; si chiar daca fac brahiterapie, tot exista un procent mic de recidiva.Eu nu înțeleg de ce tb sa fac, dacă pot să rămân sub observație, atâta timp cât nu este sigur că nu voi mai face recidiva post brahiterapie.Dvs. ce părere aveți? Mă tem foarte tare de efectele pe termen lung ale acestei proceduri, adică presupunând că nu mai fac recidiva, pot rămâne nenorocită la vezica, uretra, sau colon.
Unde apar recidivele în cancerul endometrial de tip endometrioid?
Cat de favorabil este prognosticul pentru cancerul meu, din experienta si cazuistica pe care o cunoașteți Dvs?
Va mulțumesc mult pentru ajutor si pentru timpul ce îl alocati pentru aceasta activitate.
Cristina
2 RaulDuke
2 RaulDuke [7763c]
18-12-2017, 10:40

Membru din 12-04-2011

Subiecte: 1

Comentarii: 7763

Răspuns pentru (cris68, 17-12-2017, 00:34:11):


dupa parerea mea trebuie sa faci radioterapie. Cred ca brahiterapie este suficient, dar ramane ca medicul radioterapeut sa decida, impreuna cu tine, daca face asta sau radioetrapie externa. indiferent care ar fi efectele adverse, cred ca beneficiul iradierii este mai mare decat riscul, pentru ca primul loc unde tinde sa recidiveze acest cancer este tot in zona de unde a fost el extirpat.
3 cris68
3 cris68 [7c]
18-12-2017, 14:48

Membru din 16-12-2017

Subiecte: 1

Comentarii: 7

Multumesc mult, domnul doctor.
Cristina
4 Liana
4 Liana [5c]
18-12-2017, 23:24

Membru din 21-11-2015

Subiecte: 1

Comentarii: 5

Răspuns pentru (cris68, 17-12-2017, 00:34:11):[/quot]
Buna Cris. Cu respect pt dr RD, am sa incerc sa-ti dau unele indrumari, sfaturi din propria experienta.
In ,2015 septembrie am primit acelasi diagnostic ca al tau, in octombrie facand acelasi tip de operatie.In urma analizelor diagnosticul a ramas Figo1b G2
Deci, la fel ca al tau. Am sa -ti scriu pasii facuti de mine si ce am invatat, inteles eu pe parcurs.Acum sunt bine, pot sa spun ca am scapat, dar sunt f atenta .
In primul rand am apelat la o clinica particulara. Am facut bine pt continuitatea tratamentului
La spitalele de stat apare riscul sa se strice aparatura si nu e bine sa intrerupi tratamentul. Eu am apelat la Clinica Gral, fiind aproape de casa mea si cu multa experienta
Nu am facut chimioterapie, in schimb vorbind cu trei radioterapeuti, fiecare cu parerea lui in final am optat pt radioterapie, 27 sedinte externe si 2 brahiterapie.
Ultima brahiterapie nu am mai putut sa o fac. La particular costurile sunt piperate, dar au grija de tine si totul e programat. Normal deja trebuia sa incepi radioterapia.Eu zic sa faci chiar cu riscul disconfortului radioterapiei. Primele 10 sedinte sunt usor de suportat, apoi incepi sa ai unele reactii ale organismului. Senzatiile de greata dupa, care dispar in cateva ore, starea de oboseala si de a sta iin pat acentuandu-se pe parcurs.
Partea cea mai nasoala e spre sfarsit cand apare cistita radica , rectita radica. Chiar cu perfuzii, cu tramadol nu mi-a trecut usor. Urma sa fac instilatii la vezica urinara cu cististat dar cu rabdare si un doctor urolog bun am reusit sa trec peste.Nu e usor. Trebuie sa ai pe cineva sa fie langa tine. Sunt persoane care trec cu bine peste.
Ce pot sa-ti spun din experienta mea. din durerea mea este ca mi-am facut un program propriu de alimentatie. Si acum sunt vegetariana.In cistita radica te ajuta mult sa ai Ph alcalin. Conteaza alimentatia, te ajuta sa treci mai usor.Iti dai seama ca se arde mucoasa la tot ce este in jur si pana revine dureaza, si asta inseamna durere.Nu vreau sa te sperii.
Ai nevoie de rabdare si de 5 luni doar pentru tine.Vei sta mai mult in pat, si vei slabi. Nu-i bai ca vei recupera dupa.
Controalele se fac din trei in trei luni timp de 1'an si juma, si apoi din ,6 in 6 luni .Eu am facut RMN 3 T pelvis si abdomen la Medlife, la acelasi doctor. Evit iradierea.Noduli pulmonari am si eu, am facut un CT pulmonar primul an.Avem o varsta, si probabil de la raceli netratate.
Daca ai intrebari le poti pune.
liana
5 cris68
5 cris68 [7c]
20-12-2017, 17:33

Membru din 16-12-2017

Subiecte: 1

Comentarii: 7

Buna Liana, am formulat raspunsul de doua ori si nu am reusit sa il postez.Multumesc mult, azi am discutat cu dr. radioterapeut si datorita rez si am decis sa nu fac brahiterapie.Factorul de proliferare a invaziei tumorale Ki67 fiind mic (7-10%) raman sub observatie, cu monitorizare periodica a analizelor si investigatiilor. Sunt acord in ceea ce priveste alimentatia.Sanatate multa si sa auzim de bine.
Cristina
6 Liana
6 Liana [5c]
21-12-2017, 08:53

Membru din 21-11-2015

Subiecte: 1

Comentarii: 5

Răspuns pentru (cris68, 20-12-2017, 17:33:49):

Decizia ta e suverana. Sanatate si numai de bine!
liana
7 cris68
7 cris68 [7c]
21-12-2017, 18:16

Membru din 16-12-2017

Subiecte: 1

Comentarii: 7

La fel iti foresc si eu si sarbatori fericite !
Cristina
8 Mara Mariuca
8 Mara Mariuca [15c]
04-06-2021, 15:02

Membru din 04-06-2021

Subiecte: 0

Comentarii: 15

Răspuns pentru (cris68, 17-12-2017, 00:34:11):
9 Mara Mariuca
9 Mara Mariuca [15c]
04-06-2021, 15:02

Membru din 04-06-2021

Subiecte: 0

Comentarii: 15

Răspuns pentru (cris68, 17-12-2017, 00:34:11):
10 Mara Mariuca
10 Mara Mariuca [15c]
04-06-2021, 15:02

Membru din 04-06-2021

Subiecte: 0

Comentarii: 15

Răspuns pentru (cris68, 17-12-2017, 00:34:11):
11 Mara Mariuca
11 Mara Mariuca [15c]
04-06-2021, 15:22

Membru din 04-06-2021

Subiecte: 0

Comentarii: 15

Buna ziua. Cu speranta ca mai intrati pe forum uneori, va rog sa-mi spuneti cum va simtiti, dupa ce ati ales sa nu faceti brahiterapie. Acum trec prin aceeasi situatie prin care ati trecut in 2017 si nu stiu ce decizie sa iau. Multumesc.
12 Mara Mariuca
12 Mara Mariuca [15c]
04-06-2021, 15:38

Membru din 04-06-2021

Subiecte: 0

Comentarii: 15

Răspuns pentru (cris68, 20-12-201
Buna ziua. Scuze pt incercarea nereusita de a va trimite mesaj. Trec prin aceeasi situatie prin care ati trecut in 2017 si nu stiu ce decizie sa iau in legatura cu brahiterapia. Daca nu va deranjez, va rog sa-mi spuneti cum va simtiti alegand sa nu o faceti. Multumesc. Multa sanatate!
13 Mara Mariuca
13 Mara Mariuca [15c]
05-06-2021, 10:51

Membru din 04-06-2021

Subiecte: 0

Comentarii: 15

Răspuns pentru (Liana, 18-12-2017, 23:24:36):

Buna ziua. Va scriu cu speranta ca mai intrati pe forum. Sunt in situatia in care ati fost in 2017 si nu stiu ce decizie sa iau in legatura cu radioterapia. Cum va mai simtiti? Au disparut reactiile adverse ale radioterapiei? Ati revenit la un regim alimentar normal? Cum stati cu urinatul, cu colonul? Multumesc.
14 cris68
14 cris68 [7c]
05-06-2021, 15:11

Membru din 16-12-2017

Subiecte: 1

Comentarii: 7

Răspuns pentru (Mara Mariuca, 04-06-2021, 15:22:39):

Bună ziua, acum am văzut mesajul! Va spun despre mine ca acum am întrat în anul 4 de monitorizare și sunt bine, conform rezultatelor de la ultimul CT pentru torace, abdomen și pelvis, adică fără celule canceroase. Nu știu ce va fi în viitor, dar azi sunt bine, ceea ce doresc tuturor. Cu alimentația este dificil, nu reușesc sa elimin alimentele dăunătoare, în totalitate, dar nu am mai mâncat pui, curcan, porc din comerț, am citi ca sunt pline de hormoni și antibiotice. Peste cumpăr, evit alimentele prăjite, dar.. nu reușesc sa țin o dieta stricta. Sper sa va dea Dumnezeu gândul cel bun, sa faceți cum e mai bine pentru dvs. Sănătate multa va doresc!
Cristina
15 cris68
15 cris68 [7c]
05-06-2021, 15:31

Membru din 16-12-2017

Subiecte: 1

Comentarii: 7

Răspuns pentru (Mara Mariuca, 04-06-2021, 15:38:21):

Acum vad ca nici nu mai am răbdare sa citesc tot ce a fost...Am vrut sa uit totul. Dar îmi amintesc starea de neliniște pe care o aveam atunci.
Celule canceroase nu au mai apărut pana acum, nu am nici o recidiva, dar ce este cel mai de speriat este ca atunci când ai o problema medicala, tot timpul te gândești ca ar putea fi ceva rău. Va doresc sanatate și refacere grabnica dacă deja v ați operat. Dacă va mai pot ajuta cu ceva, o fac cu mare placere.
Cristina
16 Mara Mariuca
16 Mara Mariuca [15c]
05-06-2021, 18:37

Membru din 04-06-2021

Subiecte: 0

Comentarii: 15

Răspuns pentru (cris68, Azi, ora 15:31:33):

Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Eu am fost operata pe 11 mai. Nu ma simt prea bine, am o sangerare, mai ales dupa ce urinez. Am fost in urma cu o saptamana la dr-ul care m-a operat si fara sa ma consulte a zis ca nu-i nimic. Nu am cum sa stau linistita, dar nici nu stiu ce sa fac. Urocultura a iesit bine. Inteleg perfect ce spuneti pt ca eu am numai temeri, psihic stau foarte prost si nici fizic nu sunt bine. Tranzit am doar cu pastile, dureri la urinare, am mai slabit de cand am venit acasa. Oricum slabisem mult inainte de operatie. E greu cu regimul alimentar mai ales ca sunt carnivora. Ei nu mi-au zis sa nu mananc unele alimente. Am renuntat doar la zahar, tb sa mananc sa ma mai intremez. Inca o data, va multumesc foarte mult pentru raspuns. Cu permisiunea dumneavoastra, va mai deranjez. Sincer, nici eu nu prea vreau sa fac radio din cauza reactiilor adverse. Greu de luat o decizie. Multa sanatate!
17 Mara Mariuca
17 Mara Mariuca [15c]
06-06-2021, 10:41

Membru din 04-06-2021

Subiecte: 0

Comentarii: 15

Răspuns pentru (cris68, 05-06-2021, 15:31:33):

Va mai deranjez. Mie chirurgul mi a spus sa merg la oncolog. M am programat pt sapt viitoare. Dvstra v ati dus direct la radioterapeut? Sunt total bulversata ca nici nu prea stiu incotro sa o iau. La cat timp de la operatie ati fost la primul control si ce investigatii tb facute? Tb sa merg din 3 in 3 luni? Sper ca am inteles bine, atunci ati ramas la decizia de a nu face brahiterapie? Am un mare consum psihic, de 2 luni de cand am primit diagnosticul parca sunt alta persoana, sunt total ravasita. Eu sunt cu un an mai mare decat dumneavoastra. Sunteti din Bucuresti? Multa sanatate si scuze pentru insistenta!
18 Mara Mariuca
18 Mara Mariuca [15c]
11-06-2021, 10:30

Membru din 04-06-2021

Subiecte: 0

Comentarii: 15

Răspuns pentru (cris68, 05-06-2021, 15:31:33):

Buna ziua, Ce mai faceti?
19 cris68
19 cris68 [7c]
11-06-2021, 18:03

Membru din 16-12-2017

Subiecte: 1

Comentarii: 7

Răspuns pentru (Mara Mariuca, 06-06-2021, 10:41:08):

Bună ziua,
Și eu am fost în aceeași situație.
Am mers la oncolog, prima dată care m a luat în evidența și de la care am primit concediu medical post operație, deoarece m am refăcut destul de greu.Oncologul m a trimis la radioterapie, cu bilet de trimitere. La radioterapie s a uitat pe toate analizele și a rămas sa rămân sub observație. Apoi oncologul a făcut planul de tratament, astfel :în primii 2 ani la 6 luni CT torace, abdomen și pelvis (tap), consult gineco și monitorizarea markerilor tumorali, un an mamografie și un an ecografie la sâni, iar din anul 3, 4, 5 CT o data pe an și restul. Acum depinde de fiecare oncolog în parte. Trebuie sa va înscrieți la un oncolog, sa va ia în evidența. Dacă vreți ne putem auzi la telefon 0762397703. Va doresc sănătate multa!
Cristina
20 cris68
20 cris68 [7c]
11-06-2021, 18:05

Membru din 16-12-2017

Subiecte: 1

Comentarii: 7

Răspuns pentru (Mara Mariuca, 06-06-2021, 10:41:08):

Bună ziua,
Și eu am fost în aceeași situație.
Am mers la oncolog, prima dată care m a luat în evidența și de la care am primit concediu medical post operație, deoarece m am refăcut destul de greu.Oncologul m a trimis la radioterapie, cu bilet de trimitere. La radioterapie s a uitat pe toate analizele și a rămas sa rămân sub observație. Apoi oncologul a făcut planul de tratament, astfel :în primii 2 ani la 6 luni CT torace, abdomen și pelvis (tap), consult gineco și monitorizarea markerilor tumorali, un an mamografie și un an ecografie la sâni, iar din anul 3, 4, 5 CT o data pe an și restul. Acum depinde de fiecare oncolog în parte. Trebuie sa va înscrieți la un oncolog, sa va ia în evidența. Dacă vreți ne putem auzi la telefon 0762397703. Va doresc sănătate multa!
Cristina
Răspunde la topic
20 comentarii 1
Notă: informațiile prezentate pe site-ul Ghid-Cancer.ro au rolul de a informa și susține pacienții cu cancer sau aparținătorii acestora, însă nu pot substitui vizita la medic, diagnosticul și tratamentul oferit de acesta în mod direct. Nu ne asumăm nicio răspundere cu privire la efectele pe care acest site le poate avea asupra dvs.
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp